Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etiketter ger bättre koll

Publicerad: 24 maj 2006, 13:52

Allt fler företag i USA börjar använda elektroniska etiketter, rfid, radion frequency identification. Detta för att skapa bättre logistikkedjor för bland annat mediciner.


Läkemedel handlas ofta fram och tillbaka. Ibland säljs de till utländska distributörer som sedan säljer tillbaka dem. Enligt uppskattningar från Världshälsoorganisationen, WHO,  kostar denna handel 46 miljarder dollar per år.

Risken för plagiat är överhängande. Totalt står plagiat för mer än 10 procent av den globala försäljningen av läkemedel.

- I dag är det näst intill omöjligt att säga varifrån alla mediciner kommer. Lagen räcker inte till för att hålla falska mediciner borta, säger Aaron Graham, agent för kontrollorganet Food and Drug Administration, FDA.

Kräver garantier  Ett sätt att stoppa problemet är att få bättre koll på distributionen. Flera stater i USA kräver att företagen garanterar att deras produkter inte är falska.   Aaron Graham har föreslagit att läkemedelsföretagen ska arbeta med rfid för att spåra läkemedlen.

Läkemedelsbranschen har komplexa logistikkedjor. Den är starkt reglerad, men med stora skillnader mellan länder. I USA står Cardinal Health, McKesson och Amerisource Bergen för 90 procent av distributionen tillsammans med hundratals mindre återförsäljare.

Företagen experimenterar med allt från vattenmärken till hologram samt både aktiva och passiva rfid-etiketter. Pfizer och Purdue har pilottester med rfid på impotensmedlet Viagra och opiodpreparatet Oxycontin.

Mogen eller ej  Tekniken införs dock inte utan utmaningar.

- Rfid kan göra logistiken bättre, men är ingen universalmedicin för läkemedelsbranschen. Dels krävs en noggrannare etikettering än hos vanliga konsumentvaror, dels finns frågor om hur strålningen kan påverka biologiska produkter. Tidiga tester har indikerat att medicinerna inte tar skada. Ett annat möjligt hinder är höga kostnader. Å andra sidan är systemen säkra. Endast sju av 200?000 testtaggar har fallerat hos oss, säger Mike Celantano, chef för logistiksystem och rfid på Purdue.

Enligt Aaron Graham kan tekniken minimera den "grå marknaden" av mediciner i USA.

Men Forresters analytiker Laura Ramos har invändningar.

- De flesta läkemedelsföretag bör vänta och se. Felaktigheter uppstår i taggarna, framför allt när de hamnar i kontakt med vissa metaller och vätskor, säger hon.

Måste hanteras bättre  Hon får medhåll av Daniel Engels.

- Säkerhet och integritet måste hanteras bättre, eftersom det handlar om system för hantering av information som spänner över hela världen, säger han.

Martin Wallström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev