Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etiknämnden får bakläxa av regeringen

Publicerad: 6 september 2012, 13:49

Regeringen kräver att Centrala etikprövningsnämnden förbättrar sin ärendehantering. En särskild plan för detta ska lämnas till utbildningsdepartementet senare i höst.


Oredan i ärendehanteringen på Centrala  etikprövingsnämnden, CEPN, måste få ett slut. Det anser  utbildningsdepartementet som i dag, onsdag den 6 september, haft ett  krismöte med Johan Munck, ordförande och myndighetschef för CEPN.

Katarina Bjelke, chef för den forskningspolitiska  enheten på departementet reagerade kraftigt på Dagens Medicins  avslöjande om saknade nämndprotokoll, bakdaterade beslut och omgjorda  handlingar vid CEPN.

– Vi kräver att myndigheten skärper rutinerna för sin  ärendehantering så att den uppfyller kraven för statlig förvaltning,  säger Eva- Marie Byberg, pressekreterare på utbildningsdepartementet.

CEPN har åtta veckor på sig att komma med ett  åtgärdsförslag där de tydligt redogör för hur de ska arbeta för att få  ordning på protokoll och beslut.

Till mötet på utbildningsdepartementet var även  kanslisamordnaren på CEPN Ulrika Holmgren kallad, men hon kom dock inte,  enligt pressekreterare Eva-Marie Byberg.

Relaterat material

Överdriven och orättvis kritik

JK överväger granskning av CEPN

Etiknämnden lämnade ut falska handlingar

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

”Det här är  inte acceptabelt”

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev