Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etiknämnden lämnade ut falska handlingar

Publicerad: 29 augusti 2012, 14:01

GRANSKNING. Saxen togs fram för att ändra i beslut när Centrala etikprövningsnämnden lämnade ut handlingar till Dagens Medicin.


Den vikarierande kanslisamordnaren Ulrika Holmgren bekräftar att handlingarna gjordes om innan de skulle mejlas till Dagens Medicin.

–  Vi ville göra så att besluten såg riktiga ut, det var en ren administrativ åtgärd, säger hon.

I onsdagens tidning kunde Dagens Medicin avslöja  att Centrala etikprövningsnämnden, CEPN, slarvat med sina beslut. Bland annat har beslut som skrivits i maj och juni i år daterats upp till fyra år tillbaka i tiden. Det framgår vid en jämförelse av skärmdumpar med information om när dokumenten skapades och datumen på själva beslutshandlingarna.

När Dagens Medicin i måndags begärde ut kopior på några av besluten skickade CEPN dem per mejl. Men vi fick inte originalen. I stället valde kansliet att förändra originaldokumenten, av allt att döma för att dölja att besluten daterats fel.

Eftersom myndigheten bytte adress i november 2009 ville kansliet att dokument som daterats dessförinnan skulle ha en sidfot med den gamla adressen. Med den nya adressen på handlingen var det tydligt att dokumenten var efterhandskonstruerade.

När Dagens Medicin i onsdags, den 29 augusti, efter lång väntan, får tillgång till myndighetens arkiv har de omgjorda handlingarna förvandlats till original.

Bland de 17 tillsynsbeslut som efterdaterades i juni i år finner Dagens Medicin att åtta av dem i realiteten endast omfattar en klisterlapp med texten ”Ärendet avslutat”, samt ett datum, på ärendets mapp. I några fall saknas datum helt, där står endast ett årtal, exempelvis ”Avslutat  2009”.

I tre ärenden finns något som kan föreställa beslutsanteckningar med blyerts i mappen. Vem som gjort anteckningarna och när är i de flesta fall oklart.

Någon reell diarieföring eller några tydliga skriftliga beslut i de 17 efterdaterade ärendena har Dagens Medicin alltså inte funnit.

Ordföranden för CEPN Johan Munck vidhåller på onsdagseftermiddagen att besluten i tillsynsärendena inte är efterdaterade.

– Beslut har fattats. Men det har varit slarvigt, det kan jag hålla med om.  Då har man valt att i efterhand göra så att det ser snyggt ut.

Men vad är viktigast, att det ser snyggt ut eller att myndighetens beslut och handlingar är transparanta och lätta för allmänheten att ta del av?

– Hur det ser ut är inte det viktigaste. I de här fallen handlar inte om myndighetsbeslut, tillsynsärendena utgör ingen myndighetsutövning, svarar han.

Johan Munck säger själv att han inte har tagit del av arkivhållningen på CEPN, men ändå utgår från att allt skötts som det ska och att det visst kan finnas beslut i akterna, som Dagens Medicin kan ha missat.

Relaterat material

Etiknämnd skötte inte sitt jobb

”Det här är  inte acceptabelt”

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev