Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etikprövare får sluta med kort varsel

Publicerad: 20 december 2013, 13:59

Flera ledamöter i landets regionala etikprövningsnämnder får lämna sina uppdrag. Något som kommer att försena handläggningen av forskningsansökningar.


Vilka som sitter i landets regionala tolv etikprövningsnämnder 2014 är ännu veckan före jul oklart. Det är regeringen som utser ledamöterna och den har nu möblerat om i nämnderna utan att ledamöter och ordföranden varit införstådda med detta. Alla beslut om vilka som har utsetts är ännu inte offentliga och nämnderna har inte fått information om vad som gäller. Klart är dock att en rad ledamöter med tunga uppdrag får gå.

Vid en av de tre etikprövningsnämnderna i Lund får de två vetenskapliga sekreterarna inte förnyat förtroende. Något som Anna Tansjö, ordförande i nämnden, reagerar kraftigt på.

– De vetenskapliga sekreterarna är hjärtat i verksamheten. Det blir svårt att driva vårt arbete utan dem. Det tar tid att sätta in nya personer i uppgifterna, det här är ingenting som vi kan lösa på två veckor, säger hon.

Beskedet om ommöbleringarna kom utan förvarning, enligt henne.

– Det var en fullständig överraskning. Vi har inte fått en chans att förbereda oss. Detta slår hårt och kommer att gå ut över kvaliteten och handläggningstiderna i nämnden.

I ett brev till utbildningsdepartementet hemställer hon att regeringen låter åtminstone en av de två vetenskapliga sekreterarna få vara kvar.

I Göteborg har den biträdande vetenskapliga sekreteraren Staffan Björck fått veta att han inte längre får behålla uppdraget.

– Jag hade inte en aning om att detta var på gång. Eftersom kvasten går på etikprövningsnämnderna i hela landet kommer det att i ett slag ske ett stort kompetenstapp i handläggningen av forskningsansökningar, säger han.

I Uppsala fick ordföranden, Erik Lempert, tidigare i veckan veta att han får ett förnyat förordnade på ett år. Tidigare har förordnandet löpt på tre år. Detta gjorde honom så upprörd att han meddelat utbildningsdepartementet att han avgår.

Nämnden står nu därför utan ledning och har ställt in sitt sammanträde i januari.

Även den vetenskapliga sekreteraren Per Blomström i Uppsala reagerar över regeringens handläggning. För egen del har han nu bara fått ett förordnande på ett år.

– Det är en konstig regering som inte kan fatta beslut längre i förväg och lämna besked till oss som berörs på ett anständigt sätt. Det här är oförskämt, säger han.

På utbildningsdepartementet tycker Katarina Bjelke, som är chef för den forskningspolitiska enheten, att det är konstigt att de regionala nämnderna inte förstått att ledamöter kommer att bytas ut.

– Vi har aviserat detta vid olika möten. Förordnanden i etikprövningsnämnderna är på tre år med möjlighet till ytterligare tre års förlängning. Många har suttit längre än så. Det är beklagligt om detta inte nått ut till alla.

Enligt Katarina Bjelke kommer nämnden i Lund att få tillbaka en av sina vetenskapliga sekreterare.

Att en av nämnderna i Uppsala ställt in sitt januarimöte tycker hon är ett avbräck som drabbar forskningen.

– Vår önskan är ju att allt ska fungera smidigt och vi önskar att vi hade haft en tidigare dialog med nämnderna, säger hon.

Totalt har de regionala etikprövningsnämnderna 535 ledamöter.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev