Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etikrådet på KI får ny funktion

Publicerad: 29 mars 2016, 06:28

Henrik Grönberg, vikarierande prorektor, får ta en närmare titt på etikrådet.

Foto: Stefan Zimmerman

Redan 2014 hade de chansen att avslöja Paolo Macchiarini, men friade honom från forskningsfusk. Nu ska det kritiserade etikrådet på Karolinska Institutet (KI) ses över och få en annan funktion än tidigare.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniAnders HamstenKarolinska institutet

Redan 2014 hade de chansen att avslöja Paolo Macchiarini, men friade honom från forskningsfusk. Nu ska det kritiserade etikrådet på Karolinska Institutet (KI) ses över och få en annan funktion än tidigare.

Redan 2014 anmälde en belgisk forskare Paolo Macchiarini för oredlighet i forskning. Karolinska Institutets dåvarande rektor Anders Hamsten vände sig till universitets etikråd för ett utlåtande, men fick till svar att frågorna i anmälan var av vetenskapsteoretiskt slag.

I efterspelet till Macchiarini-affären har Anders Hamsten, såväl som KI:s dekanus för forskning och rektorsråd, lämnat sina tjänster. Nu har den vikarierande rektorn Karin Dahlman-Wright gett Henrik Grönberg, vikarierande prorektor, i uppdrag att granska och omformulera det kritiserade etikrådets uppgifter.

– Vi är helt överens med medlemmarna i rådet om att vi måste se över deras uppdrag, säger Karin Dahlman-Wright.

Har du förtroende för medlemmarna i etikrådet?

– Eftersom rådet ska få ett nytt uppdrag så är de inte kvar i rådet längre, så den frågan går inte att svara på.

Ska det tolkas som att det blir nya namn i etikrådet?

– Ja, eftersom uppdraget ses över måste vi också se över vilka slags kompetenser vi behöver. Vi får återkomma i frågan helt enkelt.

Karin Dahlman-Wright menar att ett nytt etikråd kan få en viktig roll i det arbete som nu pågår på KI.

– Det här ska ju vara ett framstående internationellt universitet som vilar på en tydlig etisk värdegrund och då måste de här frågorna vara en del av det dagliga samtalet. I det tänker jag mig att etikrådet kan vara en plattform för det här dagliga samtalet.

CARL CATO/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev