söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Etisk nämnd friar från misstankar om sabotage

Publicerad: 8 april 2014, 12:08

Läkare i Danmark har friats från anklagelser om att ha trakasserat en akuttelefonlinje. Men direktören i Region Hovedstaden är inte övertygad.


I januari anklagade Region Hovedstaden åtta läkare för att ha trakasserat den nya akuttelefonlinjen 1813. Linjen som togs i bruk i årsskiftet har tidigare kritiserats från läkarhåll. En läkare hade enligt anklagelserna ringt numret 115 gånger på en timme och fyra läkare skulle ha ringt sammantaget 255 gånger.

Efter att ha utrett frågan har den läkaretiska nämnden i Danmark friat sju av de anklagade läkarna, i det åttonde fallet vill nämnden ha mer information. Enligt nämnden har läkarna ringt betydligt färre gånger än vad de var anklagade för.

Nämndens ordförande, som uttalar sig på den danska läkarförenings webbplats, anser inte at materialet som Region Hovedstaden presenterar bevisar att det har varit fråga om sabotage. Läkarna har också haft yrkesmässiga skäl att ringa akutlinjen, som att de behövt få upplysningar om väntetider. Det har också förekommit att några av läkarna haft akut sjuka familjemedlemmar, uppger han.

Men Hjalte Aaberg, direktör i Region Hovedstaden, är fortfarande övertygad om att läkarna ringde linjen för att sabotera och han ångrar inte sina tidigare anklagelser. Till danska Dagens Medicin säger han att inte hyser några tvivel om vad som skett och att det uppenbart var nödvändigt att gå ut offentligt med anklagelserna eftersom problemen nu har upphört.

Den läkaretiska nämnden planerar att i maj ta ställning till anklagelserna som gäller den åttonde läkaren.

Relaterat material

Läkare anklagas för trakasseri av akutlinje

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev