Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Ett attraktivt butiksnät är nyckeln till framgång”

Publicerad: 14 April 2015, 13:28

Ann Carlsson lyfte fram betydelsen av butiksnätet på Apoteket AB:s bolagsstämma.

Foto: Samuel Lagercrantz

Apoteket AB planerar att fortsätta öka öppethållandet på sina apotek. Ett problem för kedjan är att det verkar okänt bland fastighetsägare att gränsen för hur stor andel apotek som kedjan får ha är borttagen.


Sedan ett år tillbaka finns det inte längre någon gräns för hur mycket Apoteket AB får växa. Men under det gångna året har det varken skett någon större expansion eller minskning i antalet apotek. Däremot har öppettiderna på de befintliga apoteken ökat kraftigt.

Företagets vd Ann Carlsson kunde under årsstämman, som hölls i går måndag, konstatera att kedjan har ökat öppethållandet med 1 100 timmar under året, vilket kan sägas motsvara en öppning av 20 nya apotek.

– Vår ambition är att fortsätta öka öppettiderna där det behövs, sade hon.

Öppethållandet ser hon som en viktig del i att bygga en attraktiv kedja.

– Att arbeta med butiksnätet kommer att spela ännu större roll. Vi har tuff konkurrens. Ett attraktivt butiksnät är nyckeln till framgång i framtiden.

Hon berättade också att den tidigare begränsningen i hur mycket butiksnätet får expandera fick ett väldigt stort genomslag bland fastighetsägare, men att det däremot är mindre känt att den har tagits bort.

– Vi har väldigt ofta fått höra att ”ni får inte nyetablera, det får bara de andra”. Vi har jobbat ganska intensivt för att ändra den uppfattningen hos fastighetsägare, sade hon.

Under årsstämman betonade hon vikten av en god personalpolitik och var nöjd med att både de enskilda anställdas egna motivation och deras engagemang i företaget har ökat sedan 2013, enligt medarbetarundersökningar.

Dagens Apotek: Ni har minskat antalet anställda på apotek och samtidigt ökat öppethållandet. Hur ska ni fortsätta att öka öppethållande utan att det går ut över medarbetarna?

– Jag ser ingen motsättning i det. På många av våra mest öppna apotek ser vi att nöjdheten är väldigt hög bland de anställda. Med långa öppettider har du större möjligheter att fördela arbetsuppgifterna under dagen, men det kräver en annan sorts schemaläggning.

Relaterat material

Jansson kvar vid rodret

Dystert och tomt medan uppsägningssamtalen pågår

Uppsägningssamtal hålls på Apoteket AB

Ökar omsättning men drar ner på personal

”Vi vinner på att ha en gemensam organisation”

Så bra sitter den krympta kostymen

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev