Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ett gäng nyheter vi minns

Publicerad: 16 oktober 2014, 13:47

Bild 1/10  

Under två decennier har vi dragit fram nyheter om svensk sjukvård. Att säga vilka nyheter som har varit allra bäst är en omöjlighet. Men det finns många, många som har fått stort genomslag. Här bjuder vi på ett axplock!


Klicka på bildspelet för att läsa om några av våra nyheter under dessa två decennier. Här är ytterligare några:

Bilden av den ojämlika cancervården
I en omfattande genomgång av läget för den svenska onkologin kunde Dagens Medicin vintern 2005 ge en till stora delar dyster bild. Det positiva var ett antal viktiga nya läkemedel. Men de kostade – mycket. Sparkrav följde och det fanns flera exempel på ojämlik behandling.

Etiknämnd klippte, klistrade och förskönade
Dagens Medicin avslöjade hösten 2012 att flera år gamla protokoll saknades hos Centrala etikprövningsnämnden och att beslut daterades fel. När granskandet kom för nära togs sax och klister fram för att handlingar skulle stämma bättre överens med verkligheten.

Sjuksköterskor tar över i primärvården
Drygt tio år efter att sjuksköterskor fick bli verksamhetschefer satt de på varannan chefspost i primär­vården. Och bara var tredje verksamhetschef var läkare, visade Dagens Medicins kartläggning hösten 2008. Särskilt bland läkare väckte utvecklingen mycket debatt.

Avslöjande om apotekspengar fick politiska följder
Våren 2007 avslöjade vi att Karin Johansson (KD), stats­sekreterare på socialdepartementet, var del­ägare i ett bolag som tjänade pengar på hennes makes uppdrag för Apoteket AB. Följden blev att apoteksfrågorna lyftes från henne och hamnade på finansdepartementet.

Relaterat material

Så har vårdens löner ökat på 20 år

Här är deras plus och minus för vården sedan 1994

Intervjuad i första numret – så gick det sedan

Nu fyller vi jämnt!

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev