lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ett glas vin nyttigt för nykterist

Publicerad: 10 mars 2008, 14:04

Nykterister som i medelåldern börjar dricka måttligt reducerar drastiskt risken för hjärt-kärlsjukdom.


Personer som går från att vara nykterister till att bli måttlighetsdrickare reducerade risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, jämfört med personer som lät bli alkoholen helt och hållet.

Detta enligt en studie från The Medical University of South Carolina, USA, rapporterar brittiska BBC Health.

Studien inkluderade 7 500 personer, alla från början nykterister, under en fyraårsperiod.

Av studiedeltagarna började 6 procent att dricka måttliga mängder alkohol under studiens gång, och för dessa personer reducerades alltså risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar drastiskt.

Starkast reduktion i sjukdomsrisk hade de deltagare som enbart drack vin.

Definitionen på måttlighetsdrickande i studien var en drink om dagen eller mindre för kvinnor och två om dagen eller mindre för män.

Studiens ledare, Dana King, säger till BBC att hon var förvånad över att effekten var så stor och skedde så snabbt. Hon varnar dock för att studien direkt ska ses som en uppmaning för nykterister att börja konsumera alkohol för att reducera sin sjukdomsrisk.

– För en noggrant utvald grupp individer kan en ”hjärtvänlig” diet innefatta en begränsad alkoholkonsumtion, även för personer som inte tidigare druckit alkohol, säger hon till BBC.

Hon är även noga med att påpeka att det är en stor skillnad mellan ett glas vin om dagen och att bälga i sig sju glas på lördagskvällen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev