Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ett kliv framåt för den medicinska fotvården

Publicerad: 28 mars 2006, 11:28

Sverige har fått ett nytt yrke - podiater. Så ska de kallas, de medicinska fotvårdare som i höst startar sin treåriga utbildning på Karolinska institutet, KI, i Solna.


Till höstterminen startar KI en helt ny medicinsk utbildning som ska ge specialistkompetens för att diagnostisera och behandla fotens sjukdomar. Yrket heter podiater och är väletablerat i så väl USA som i flertalet EU-länder. Där har podiatrer tagit hand om och opererat hallux valgus, felställningar och diabeteskomplikationer i foten i många år.  Om drygt tre år ska alltså den första kullen med 30 podiatrer på liknande sätt förstärka svensk sjukvård.

Podiatri är ett eftersatt område i Skandinavien. Här har fotvården främst skötts av fotterapeuter, ortopeder och diabetesfotteam. Problemet är att fotterapeuternas utbildning bara är 10 till 20 veckor lång och att de saknar den akademiska kompetensen. Ortopederna å sin sida är ofta både överkvalificerade och svåra att få tid hos, säger Torsten Wredmark, som är programansvarig för podiatriprogrammet och professor i ortopedi vid KI.

Studenterna kommer att läsa anatomi, fysiologi, patologi och farmakologi. De teoretiska studierna varvas med totalt 20 veckors klinisk utbildning. Utländska podiatrer, lärare från omvårdnads- och sjukgymnastutbildningarna och ortopedtekniker är anlitade som föreläsare, förutom läkare inom ortopedi, endokrinologi och infektionssjukdomar.

Leder till en kandidatexamen  Podiatriprogrammet leder till kandidatexamen, men planer finns på att så småningom kunna erbjuda ett fjärde påbyggnadsår på magisternivå. Socialstyrelsen har ännu inte beslutat om en eventuell yrkeslegitimation.   

Tanken är att podiatrerna ska få ställa diagnos, remittera, skriva ut hjälpmedel och på läkarordination göra samtliga ingrepp i foten som kan göras under lokalbedövning. Det kan exempelvis handla om kirurgi vid nageltrång, korrektion av felställningar, sårrevision och mindre amputationer.

Diabetiker den stora målgruppen  Den stora målgruppen blir diabetikerna, med sina specifika besvär i foten till följd av nedsatt cirkulation och försämrad sårläkningsförmåga.

- Man kan tänka sig att podiatrerna kommer att knytas till vårdcentraler eller arbeta i egen regi, privat. Meningen är att vårdtillgängligheten ska öka, säger Torsten Wredmark.  På Svenska diabetesförbundet är entusiasmen stor. Förbundet har länge kämpat för att uppnå en kvalitetsförbättring av fotvården.

På en del håll i landet har fotvård inte ens täckts av högkostnadsskyddet. Detta visar vilken låg status fotvården haft, man har tolkat det som pedikyr i stället för den medicinska behandling det borde vara. En yrkeskår som kan vara pådrivande i forskning och utvecklingsarbete betyder mycket för kvaliteten på fotvården, säger Stefan Leufstedt, ordförande i Svenska diabetesförbundet.

Josefin Thylefors

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev