Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Ett nytt storsjukhus har fötts

Publicerad: 4 januari 2010, 10:33

Region Skåne har fått tillökning, konstaterar regionen på sin hemsida. Den 1 januari föddes ett helt sjukhus – Skånes universitetssjukhus.


Det var efter att tycke uppstod mellan Universitetssjukhuset i Lund och Universitetssjukhuset Mas i Malmö som Skånes universitetssjukhus såg dagens ljus för tre dagar sedan, den 1 januari 2010.

Den nyföddas vikt är okänd, även om storleken uppges vara betydande. Det nya storsjukhuset blir det tredje största av Sveriges sju universitetssjukhus.

Enligt Region Skåne kommer det nya sjukhusets tre hörnstenar att bestå av ”avancerad sjukvård, utbildning och framstående forskning”. Medarbetarnas dagliga ”engagemang, ansvarskänsla och kompetens” ska utgöra grunden för det nya sjukhuset.

I pressmeddelandet nämns dock inte att förlossningen inte var helt oproblematisk.

Sammanslagningen mellan de två Skånesjukhusen har kritiserats hårt, framför allt från fackligt håll. Både Kommunal och Läkarförbundet har varit starkt kritiska.

Enligt Lars Nevander, ordförande för Mellersta Skånes läkarförening, motsatte sig Läkarförbundet sammanslagningen av flera skäl. Bland annat för den ”stordrift” med vård enligt ”löpande-band-principen” som det nya storsjukhuset riskerar att resultera i, enligt honom.

Regiondirektör Sören Olofsson är dock inte det minsta orolig för nykomlingens framtid.

– Vi ska bli störst, bäst och vackrast, sade han till Dagens Medicin, strax efter att den förestående sammanslagningen offentliggjordes i oktober förra året.

Inte ens förkortningen av det nya storsjukhusets namn, Sus, undgick kritik. Detta eftersom Sus betyder ”svin” på latin, vilket också var anledningen till att Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg inte valde den bokstavskombinationen när det bildades i slutet av 1990-talet.

Relaterat material

Pressekreterare: ”Man ska inte låta en gris stå i vägen”

Läkare kallar sjukhusplaner för ”elefantiasisprojekt”

Universitetssjukhus slås ihop

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev