Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

”Ett väldigt tydligt integritetshaveri”

Publicerad: 18 februari 2019, 16:45

Politiker i Stockholm och Värmland reagerar kraftigt på uppgifterna om att 2,7 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden legat öppna på nätet.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmRegion VärmlandRegion SörmlandInera1177-läckan

– Jag blev helt bestört, det är verkligen sådant som inte ska kunna hända. Det är fullständigt oacceptabelt därför måste vi gå till botten med hela händelseförloppet här. Vi ser oerhört allvarligt på detta, säger Daniel Forslund (L), biträdande regionråd i Region Stockholm, till Dagens Medicin.

Daniel Forslund meddelar att Region Stockholm har fullt fokus på att reda ut vad det är som har hänt både tekniskt och juridiskt. Han tror att man i morgon kommer veta hur man kommer agera gentemot leverantören.

Fredrik Larsson (M), är ordförande för regionstyrelsen i Värmland.

– Vi har vetskapen om att de har använt sig av den här underleverantören och det finns en försäkran om att inga uppgifter ska arkiveras på något annat ställe än i Sverige i avtalet. Det är ett väldigt tydligt integritetshaveri, säger han till Dagens Medicin.

Hur kommer ni agera?
– Vi måste skapa oss en fullvärdig bild. Att agera i en sådan här komplex fråga innan vi har alla fakta på bordet skulle nog leda till ett felaktigt agerande. Nu försöker vi skapa oss en gemensam bild och sen kommer vi agera utifrån det. När allt är reglerat utifrån ansvarsförhållanden och så.

Fredrik Larsson lägger till:

– Samtidigt är det en begränsad informationsmängd. Det är inte hela journaler utan det är de samtal som sannolikt också varit på natten och det är klart att det är färre som ringer 1177 på natten.

Det handlar om 2,7 miljoner samtal som går så pass långt tillbaka som 2013, hur har det här kunnat hända utan att du fått kännedom om det?
– Det här är en underleverantör med säte i Thailand. Det är en upphandlad tjänst som vi inte har insyn i, och för att kunna svara fullt ut på den frågan måste vi ha ytterligare kontakt med vår leverantör Medhelp.

Fredrik Larsson meddelar att man kommer utreda saken vidare, tillsammans med leverantören, Region Stockholm, Region Sörmland och Inera.

Dagens Medicin har även sökt Monica Johansson (S) i Region Sörmland.

Relaterat material

Miljontals samtal till 1177 tillgängliga på nätet

Inera: ”Det här får absolut inte hända”

Datainspektionen: Ansvaret är regionernas

ANNIE SÄÄF

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev