Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU flaggar för ny lagstiftning mot läkemedelstruster

Publicerad: 9 juli 2009, 09:26

Avtal mellan originalföretag och generikaföretag bidrar till att introduktionen av generiska läkemedel försenas med mer än sju månader inom EU, enligt en rapport från EU-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I går, onsdag, presenterade EU-kommissionen en slutrapport om konkurrensen på läkemedelsområdet inom unionen.

Att denna konkurrens inte fungerar optimalt framgår av ett stickprov av läkemedel, vars patent gick ut under åren 2000 till 2007 i 17 medlemsstater. I rapporten konstateras att medborgarna i EU fått vänta mer än sju månader på att billigare generiska läkemedel nått marknaden från det att patentet på originalläkemedlet gått ut. I sin tur kostar detta medborgarna i medlemsländerna tre miljarder euro om året.

Rapportförfattarna pekar på att en bidragande orsak till dröjsmålet är att företagen som tillverkar originalläkemedlen använder olika förhalningsstrategier, vilket försenar inträdet av generika. Det kan till exempel röra sig om att man lämnar in inlagor till en läkemedelsmyndighet med främsta syftet att fördröja marknadsinträdet för en konkurrent.

Ett annat område som lyfts fram i rapporten är förlikningsavtal mellan originalföretag och generikaföretag som begränsar eller försenar marknadsinträdet av generiska läkemedel. EU-kommissionen kommer nu att intensifiera sitt arbete med att förhindra denna typ av avtal.

– Vi kommer inte att tveka att tillämpa antitrustreglerna om förseningar av generiska läkemedel orsakas av konkurrensbegränsande metoder. De första undersökningarna pågår redan och vi kan vänta oss ändringar i lagstiftningen som ska lösa en rad problem inom denna sektor, säger EU-kommissionären Neelie Kroes i ett pressmeddelande.

Hon och hennes kollegor inom EU-kommissionen uppmanar även medlemsländerna att vidta motåtgärder om man inom länderna upptäcker vilseledande informationskampanjer som ifrågasätter kvaliteten på generiska läkemedel.

En viktig slutsats i rapporten är även att det krävs ett gemensamt patentsystem i unionen. I dag behandlas 30 procent av patentmålen parallellt av domstolar i flera olika medlemsländer och i 11 procent av fallen meddelar de nationella domstolarna motstridiga domar.

Läs sammanfattning av rapporten här (engelska)

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev