Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-förslag om läkemedel ratas

Publicerad: 30 mars 2012, 14:57

Foto: Photos.com

EU-kommissionens förslag om hur läkemedelsinformation till allmänheten ska se ut strider mot svensk grundlag, enligt riksdagen.


Sveriges riksdag ratar förslaget om information till allmänheten om receptbelagda läkemedel, som EU-kommissionen vill ska gälla i hela Europa.

– Det bryter i vissa delar mot subsidiaritetsprincipen, säger Kenneth Johansson (C), ordförande i riksdagens socialutskott, till Dagens Apotek.

Denna princip innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Eftersom EU-förslaget strider mot både tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen så anser riksdagen att det är för omfattande i förhållande till vad man skulle uppnå med det.

Tanken med EU-förslagen är att införa gemensamma regler i hela EU för hur informationen ska se ut. Direktreklam till konsumenterna ska fortfarande vara förbjudet, men under vissa omständigheter ska läkemedelsbolag få ge patienter information om receptbelagda läkemedel.

Enligt konstitutionsutskottet, som yttrat sig i ärendet, strider EU-förslagen mot censurförbudet och andra viktiga principer i den svenska grundlagen. Huvudregeln i förslagen är att information om läkemedel som godkänts på EU-nivå ska förhandsgranskas av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Vi går på konstitutionsutskottets linje, säger Kenneth Johansson.

På socialutskottets förslag beslöt riksdagen därför att meddela EU att det skulle få för stora konsekvenser för svensk lagstiftning att genomföra förslaget.

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev