Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU: Frige dödsdömde KI-forskaren

Publicerad: 31 maj 2018, 10:41

Foto: Privat/Dagens Medicin

EU-parlamentet kräver idag att den dödsdömde svenske KI-forskaren Ahmadreza Djalali friges ur fängelset i Iran, uppger Ekot.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

I dag antar EU-parlamentet en så kallad brådskande resolution med krav på att Ahmadreza Djalali och ytterligare fyra fängslade EU-medborgare i Iran ska friges, enligt Sveriges Radio.

– Det här är ett väldigt tydligt krav på den iranska regimen att att frige Djalali och upphäva dödsdomen och jag är glad över att det finns en så stor politisk enighet kring det här, säger den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Lars Adaktusson, som är initiativtagare till resolutionen, till Ekot.

Ahmadreza Djalali är forskare på Karolinska institutet men greps i april 2016 i Iran, anklagad för spioneri för Israels räkning. Själv har han, enligt TT, sagt att anklagelserna beror på att han avfärdat ett värvningsförsök från iranska underrättelsetjänsten.

Ahmadreza Djalali dömdes till döden i oktober i fjol, och tidigare i år fastställdes domen. Domen och rättsprocessen mot honom har redan tidigare kritiserats av både EU, stater och människorättsorganisationer. Svenska utrikesdepartementet har också att krävt att straffet inte verkställs och har begärt att få träffa Djalali.

Lars Adaktusson står i ständig kontakt med Djalalis familj.

– Hans hälsotillstånd försämras, han sitter vissa tider isolerad. Det är klart att den psykiska pressen är oerhört hård, han har gått ned i vikt och lider av depression. Han lever just nu under väldigt svåra omständigheter, säger han till radion.

Relaterat material

Dödsdom mot KI-forskare fastställd

Svenskt medborgarskap till dödsdömd forskare

KI-anknuten forskare hotas av avrättning

KATARINA EKSPONG

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev