Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-ja till nytt blodtrycksmedel

Publicerad: 27 augusti 2007, 12:46

För första gången på 2000-talet har ett läkemedel mot högt blodtryck med ny verkningsmekanism godkänts på den europeiska marknaden.


I dag kom det slutliga godkännandet från EU-kommissionen för aliskiren (Rasilez), en så kallad reninhämmare mot hypertoni. Aliskiren hämmar ett nyckelenzym, renin, i det blodtrycksreglerande så kallade renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS).

Det nya läkemedlets förmåga att sänka blodtrycket har kartlagts i en lång rad studier, där mer än 7 800 patienter sammanlagt deltagit. Tillägg av aliskiren till annan hypertonibehandling har i studierna gett biverkningar i nivå med placebo.

Läkemedlet åstadkommer en blockad på ett tidigare stadium jämfört med de etablerade läkemedel som påverkar RAAS som finns på marknaden, ACE-hämmarna (kaptopril, enalapril med flera) och angiotensinreceptorblockerarna (losartan, valsartan med flera). 

 Aliskiren, som tas som en tablett en gång om dagen,  beräknas finnas tillgängligt i Sverige i början av 2008. Läkemedlet godkändes i mars på den amerikanska marknaden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev