Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-kandidater vill harmonisera kompetenskrav på apoteken

Publicerad: 5 juni 2009, 12:06

Flera av de svenska kandidaterna till EU-parlamentet vill att Sverige ska anpassa kompetenskraven för läkemedelsansvariga på apotek till de krav som gäller i övriga EU. Detta trots att deras partilinje i många fall varit en annan i riksdagen.


Det framgår av en enkät som Apotekarsällskapet skickat till de svenska EU-valskandidaterna.

Riksdagens beslut den 29 april innebär att apotekarkompetens inte kommer att krävas för att vara läkemedelsansvarig på den nya svenska apoteksmarknaden. I andra EU-länder finns dock krav på att en apotekare ska inneha motsvarande ansvarsposition.

Samtliga kandidater som svarat anser att det bör finnas kunniga och engagerade apotekare på svenska apotek även efter den 1 juli i år.

Apotekarsällskapet frågade också om kandidaterna vill att den svenska lagstiftningen generellt bör harmoniseras med den i övriga Europa.

Flera kandidater, bland annat moderaternas Pia Kinhult och centerns Karin Fälldin, passade här på att påpeka att detta bör ske i frågan om kompetensnivån för läkemedelsansvariga på apoteken. Även socialdemokraternas kandidater Hillevi Larsson och Yoomi Renström svarar på liknande sätt.

Moderaternas fjärdenamn Susanna Haby betonar i stället att det är viktigt att svensk lagstiftning hålls intakt. Det gör även kandidater från vänsterpartiet och junilistan.

EU-kandidaternas svar på enkäten (Excel)

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev