Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-klartecken för ny proppförebyggare

Publicerad: 22 december 2008, 13:16

EU:s läkemedelsexpertkommitté CHMP har gett klartecken för prasugrel, ett proppförebyggande läkemedel för användning i samband med ballongvidgning, PCI.


Prasugrel, som kommer att marknadsföras som Efient, hämmar liksom Plavix (klopidogrel) och acetylsalicylsyra aktiviteteten hos trombocyterna, blodplättarna.

Den indikation som nu godkänts är patienter med akut koronart syndrom – ett samlingsbegrepp för vissa former av hjärtinfarkt och instabil kärlkramp – som ska behandlas med PCI.

Prasugrel anses allmänt vara den viktigaste läkemedelskandidaten i företaget Lillys pipeline och har förväntningar på sig att bli en global storsäljare.

I den kanske viktigaste studien av prasugrel, Triton-Timi 38, jämfördes läkemedlet direkt med föregångaren Plavix (klopidogrel) hos PCI-patienter med akut koronart syndrom. Prasugrel gav då färre ischemiska händelser än klopidogrel, men å andra sidan ett ökat antal kliniskt signifikanta blödningar.

Lilly har även ansökt om godkännande för prasugrel i USA. Där har dock processen försenats. Enligt nyhetsbrevet In Vivo kommer en expertkommitté inom FDA att träffas i februari för att diskutera läkemedlet.

Ett slutligt godkännande av prasugrel i EU väntas från EU-kommissionen inom de närmaste månaderna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev