Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-kommissionen avfärdar regeringens klagobrev

Publicerad: 23 oktober 2017, 11:05

EU-kommissionen undviker sakfrågan i sitt svar på socialminister Annika Strandhälls (S) och EU-minister Ann Lindes (S) brev till EU-kommissionen.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelEMA

De båda svenska ministrarna riktade stark kritik i ett brev till EU-kommissionens generalsekreterare Alexander Italianer den 12 oktober. Ministrarna kritiserade utvärderingen av de byggnader som Sverige föreslagit som kontor för Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, i det svenska anbudet för att bli nytt värdland för läkemedelsmyndigheten.

Men Alexander Italianer slår ifrån sig kritiken helt och hållet och hänvisar till EMA, skriver nyhetstjänsten Läkemedelsmarknaden. Det var nämligen EMA:s utvärdering av byggnaderna i Stockholm och Solna som Strandhäll och Linde kritiserade i sitt brev till EU-kommissionen.

Generalsekreteraren skriver att EU-kommissionen har gjort en egen utvärdering oberoende av EMA även om den har noterat läkemedelsmyndighetens utvärdering.

”Kommissionens utvärdering är rent objektiv och är enbart baserad på informationen som finns i EU-ländernas anbud”, skriver han.

Alexander Italianer påpekar att EU-kommissionen varken har någon del i EMA:s utvärdering eller är ansvarig för den. Han ger rådet till ministrarna att de vänder sig till EMA direkt ”om Sverige vill diskutera myndighetens utvärdering”.

Relaterat material

Svensk EMA-protest

KARIN JOHNSSON

Ämnen i artikeln:

LäkemedelEMA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev