Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-körkort för apotekare

Publicerad: 19 januari 2016, 09:14

Det ska bli lättare för apotekare att arbeta inom EU.

Foto: Photos

Apotekare som vill arbeta i ett annat EU-land kan nu ansöka om europeiskt yrkeskort. European Professional Card, EPC, är ett elektroniskt bevis på att yrkeskunskaperna har erkänts och ska göra det lättare att arbeta utomlands.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Apotekare som vill arbeta i Sverige behöver också legitimation.

– Det är i dagsläget svårt att säga om det blir enklare eller svårare att ansöka om legitimation. Till syvende och sist handlar det ju också om hur myndigheter väljer att tolka lagar och författningar, säger Clary Holtendal, apotekare och professionsutvecklare hos Sveriges Farmaceuter, till Dagens Apotek.

När det gäller bedömning av kompensationsåtgärder och yrkespraktik från annat land kan problem uppstå med Socialstyrelsens tolkning av begreppet yrkesverksamhet, enligt henne.

– Det har förbundet sedan tidigare ifrågasatt inte minst när det gäller möjligheter för danska och tyska apotekstekniker att få receptarielegitimation, säger Clary Holtendal.

Sveriges Farmaceuter har tidigare varit kritisk till att Socialstyrelsen valt att likställa den svenska receptarieutbildningen på universitetsnivå med den så kallade farmakonomutbildningen i Danmark, som är en treårig eftergymnasial utbildning.

Ett område som Sveriges Farmaceuter har uppmärksammat handlar om tillfällig yrkesutövning där reglerna nu förenklas.

– Vi menar att det kan finnas risker, inte minst vad gäller patientsäkerhet, när man gör det lättare för yrkesutövare att utöva sitt yrke under tillfällig vistelse i landet, säger Clary Holtendal.

Förändringen innebär också att det numera finns ett nytt elektroniskt system där behöriga myndigheter får information om yrkesutövare som helt eller delvis begränsats eller förbjudits att utöva sitt yrke.

Varning ska också utfärdas om en domstol fastställer att en yrkesutövare har använt falska dokument, enligt Socialstyrelsen. Detta välkomnas av Sveriges Farmaceuter.

– Det handlar alltså bland annat om att en legitimerad yrkesutövare som fått sin legitimation tillbakadragen eller begränsad, blir synligt inom alla EU-länder, Norge, Island, Lichtenstein och Schweiz, säger Clary Holtendal.

Förändringarna är resultatet av uppdateringar som gjorts i det så kallade yrkeskvalifikationsdirektivet. Direktivet är en viktig komponent i den fria rörligheten av arbetskraft inom EU, och reglerar bland annat hur olika yrkeskompetenser bedöms i olika länder.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev