måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-ministrar lyckades inte kompromissa om arbetstider

Publicerad: 8 november 2006, 09:48

Det blir ingen ändring av EU:s arbetstidsdirektiv. EU:s arbetsmarknadsministrar, som träffades i går, kunde inte enas kring någon uppmjukning av regelverket.


EU:s arbetstidsdirektiv har varit uppe till förhandling flera gångar under de senaste tre åren. Frågan blev aktuell när EG-domstolen slagit fast att all jourtid ska betraktas som arbetstid, något som får stora konsekvenser inom bland annat hälso- och sjukvården.

I går, tisdag, skulle arbetsmarknadsministrarna ta ställning till ett kompromissförslag som ordförandelandet Finland tagit fram. Men det hela föll på att länderna inte kunde enas om ett undantag kring regeln om max 48 timmars arbetsvecka.

Sveriges arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m) är mycket besviken och befarar att den EU-anpassade arbetstidslagen, som träder i kraft i Sverige vid årsskiftet, kommer att orsaka kaos i sjukvården.

– De måste lägga om alla scheman på ett sätt som varken sjukhus eller landsting gillar. Antingen måste de anställa fler eller lägga scheman på ett sätt som ingen vill, säger Sven Otto Littorin till Dagens Nyheter.

Den nya arbetstidslagen säger bland annat att alla har rätt till elva timmars dygnsvila. Detta begränsar läkarnas möjlighet att jobba jour och därför hade många hoppats på en ändring som gör det möjligt att göra undantag från delar av EU-direktivet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev