Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-ministrar ska diskutera hårdare tag mot alkohol

Publicerad: 6 juli 2009, 07:30

EU-ministrar ska diskutera hårdare tag mot alkohol

Foto: Göran Hägglund (kd).

Högre alkoholskatt och stopp för alkoholreklam riktad till unga. Det tänker socialminister Göran Hägglund (kd) ta upp när han i dag träffar sina kollegor inom EU.


Minimiskatterna på alkohol bör höjas så mycket det går inom EU och dessutom bör det införas enhetliga regler för hur mycket alkohol man får ta med sig hem efter en utlandsresa. Det säger socialminister Göran Hägglund till Svenska Dagbladet.

– I Sverige finns ju en bred uppslutning kring att införselkvoterna ska dras ner rejält, men jag vill nog i första hand ha gemensamma kvoter som gäller för alla medlemsländer. Går inte det kan vi försöka med ett svenskt undantag.

Frågan är en av dem som kommer att tas upp när det första informella ministerrådsmötet under det svenska EU-ordförandeskapet inleds i dag, måndag. Runt 80 ministrar och 300 delegater är inbjudna till Jönköping för att diskutera  hälso- och sjukvårdsfrågor och sociala frågor.

Alkoholreklam till unga är en annan fråga som Göran Hägglund vill diskutera med sina europeiska kollegor. Han ser en öppning för hårdare regler sedan man inom EU nyligen slagit fast att alkoholreklamen leder till högre konsumtion.

Under de två första mötesdagarna ska medlemsländernas hälsoministrar också diskutera bland annat patienters rättigheter vid vård i annat EU-land, beredskap för pandemisk influensa och tillgång till verksamma antibiotika.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev