Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

EU-sjuksköterskor fastnar i kö för leg

Publicerad: 17 oktober 2013, 09:55

Utövare inom EU av fem vårdyrken ska kunna få svensk legitimation automatiskt om de uppfyller kraven. Men för sjuksköterskor är det svårare än man kan tro.


För läkare som kommer till Sverige med en legitimation från ett annat EU-land är processen hyfsat kort. Allt Socialstyrelsen behöver är rätt intyg och voilà, en svensk legitimation landar ganska snart i brevlådan. I de flesta fall. Då och då måste Socialstyrelsen göra en extra utredning.

– Bland sjuksköterskor är det helt tvärtom. Vi måste göra grundliga undersökningar på nästan alla. Dessutom har vi fått in en stor mängd ärenden, inte minst från länder som är nya inom EU, säger Pernilla Ek, enhetschef vid Socialstyrelsen.

Därför kan det ta lång tid att få sin legitimation som sjuksköterska.

– Genomsnittstiden just nu är tre månader. Men vi har ärenden som tar betydligt längre tid eftersom vi kanske inte har fått in de intyg vi behöver. Handläggningstiden för sjuksköterskor är i överkant just nu, säger Pernilla Ek.

Problemet är att EU-direktivet är specifikt i beskrivningen av vilken sjuksköterskeutbildning som krävs för automatiskt godkännande i and­ra länder. Sjuksköterskor som har en äldre utbildning kräver ofta en extra utredning. Utbildningen behöver inte ens vara särskilt gammal, det beror på när utbildningslandet gick med i EU.

Andra länder har andra undantag, som Tyskland, där det finns direktutbildningar för att bli exempelvis barnsjuksköterska. En typ av utbildning som inte finns i Sverige.  Då uppfylls inte heller kravet för automatiskt godkännande.

– Det här handlar ju om patientsäkerhet, säger Pernilla Ek.

– Om det är något som skiljer i utbildning, som antal studieår, kan vi fatta beslut om kompensationsåtgärder. I sista fall kan vi avslå ärendet.

Kristina Thelen från Tyskland är sjuksköterska med specialistkompetens inom både diabetes och endoskopi. Hon bor ihop med sambon Michael Kugler, läkare, också han från Tyskland, i en lägenhet intill vårdcentralen i Årjäng där Michael Kugler arbetar sedan september. Han hade redan svensk läkar­legitimation. Och paret trodde att det skulle bli en enkel match att få hem hennes sjuksköterskelegitimation. Men ansökan skickades till Socialstyrelsen i somras och först flera månader senare kom beskedet om vilka handlingar som krävdes för att komplettera ansökan.

– Det här är inte lätt för mig. Jag är frustrerad. Jag vill arbeta men går här hemma. Utbildningen är densamma i Tyskland och jag har skickat alla papper till Social­styrelsen. Det är så svårt att kommunicera med dem, säger Kristina Thelen.

Paret har börjat snegla på Norge för att eventuellt flytta dit.

– Vad ska vi göra? Just nu jobbar jag som stafettläkare för att kunna försörja oss båda. Men jag vill ju gärna få en fast anställning och då behövs det två som jobbar, säger Michael Kugler.

Enligt Pernilla Ek kan det ta lång tid att få ett första svar från Social­styrelsen, bortsett från beskedet att myndigheten har tagit emot ansökan om svensk yrkeslegitimation.

– Det betyder inte att vi inte har tittat på ärendet innan, men det syns inte alltid i ärendesystemet. Vi går först igenom ordentligt vilka handlingar som saknas. Hela listan. Vi vill efterfråga allt på en gång, säger hon.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News