Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Europaläkarna kan leda till böter

Publicerad: 8 April 2011, 13:52

Om inte Sverige sänker kraven på utländska läkare som vill arbeta som allmänläkare hotar EU-kommissionen med domstol.


Sverige måste erkänna allmänläkare från andra EU-länder som specialister i allmänmedicin.

Det är kontentan i det krav EU-kommissionen ställer på Sverige efter att en holländsk läkare vänt sig dit för att få rätt mot Socialstyrelsen som nekat henne specialistkompetensbevis och i stället ville låta henne arbeta som så kallad Europaläkare.

Sverige har argumenterat emot kommissionen, men nu har läget kommit närmare ett avgörande. I veckan fattade EU-kommissionen beslut om ett så kallat motiverat yttrande, vilket är sista steget innan en stämning vid EU-domstolen, där kravet framförs på nytt.

Yttrandet hade i dag, fredag, ännu inte kommit in till svenska myndigheter, men från den dag yttrandet kommer har myndigheterna två månader på sig att sätta ihop ett svar.

EU-kommissionen har på förhand signalerat att de inte tänker godta ett nej, i så fall hamnar saken alltså i EU-domstolen. I förlängningen kan Sverige straffas med böter om inte beslutet följs.

Men det lär dröja innan det blir aktuellt. Ett avgörande i EU-domstolen kan inte väntas förrän tidigast till hösten nästa år, och först om Sverige då inte följer utslaget kan en ny process som då leder fram till böter inledas.

Det blir nu utrikesdepartementets ansvar att svara kommissionen, men enligt Sara Rosenmüller, handläggare på socialdepartementet som tidigare ansvarat för ärendet, har regeringen ännu inte bestämt hur den ställer sig.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev