Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Europeisk databas ska ge bättre smärtbehandling

Publicerad: 2 oktober 2009, 09:04

Europeisk databas ska ge bättre smärtbehandling

Foto: Foto: Pia Åkesson

Svenska forskare ska hjälpa till att bygga upp en databas för att förbättra behandlingen av smärta efter operation. (Ny version 14.04)


Den nya databasen kallas European Pain Registry. Forskare vid Mälardalens högskola i Eskilstuna och Västerås kommer att bygga ett beslutsstödssystem som använder databasen.

Ett tiotal europeiska sjukhus är också involverade i projektet. Tanken är att samla information som ska hjälpa läkare och sjukvårdspersonal att fatta beslut vid smärtbehandling efter operationer.

– I dag samlar varje klinik och expert på sig erfarenhet. I framtiden kommer i stället erfarenhet att lagras och bearbetas i datorer, och kan därmed direkt återanvändas vid en operation någon annanstans i världen några minuter senare. Dessa system kommer att accelerera kunskapsutvecklingen och förbättra kvaliteten i de beslut som fattas, säger Peter Funk, projektledare för utvecklingen av datasystemet och docent i intelligenta system, i ett pressmeddelande.

Forskarnas arbete med databasen ska pågå i fyra år och är en del i ett större projekt som beräknas kosta drygt 30 miljoner kronor. Satsningen finansieras med pengar från EU.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev