Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Europeiska länder kraftsamlar mot tropiska sjukdomar

Publicerad: 18 Juni 2008, 12:17

Ett europeiskt nätverk har bildats för att kunna utbyta kunskap om tropiska sjukdomar som börjat sprida sig i Europa.


Det svenska Smittskyddsinstitutet ingår i nätverket, som finansieras med EU-medel och kommer att hålla upptaktsmöte i Istanbul den 26 juni.

Bakgrunden är att klimatförändringarna gjort det lättare för tropiska sjukdomar som Rift Valley blödarfeber, West Nile feber och Krim-Kongo blödarfeber att etablera sig även i Europa.

– Nätverket bidrar till att vi har en bra chans att vara förberedda om smittorna kommer till Sverige. Det är också viktigt att ta reda på vilka resurser vi har i Europa för detektion, typning och smittspårning, säger Ali Mirazimi, sektionschef på Smittskyddsinstitutet och en av initiativtagarna till nätverket, i ett pressmeddelande.

Smittskyddsinstitutet är till exempel ensamt i Norden om att ha ett laboratorium med högsta säkerhetsklass, P4, något som krävs bland annat vid laboratorieanalyser av Krim-Kongo blödarfeber.

– Om smittorna sprider sig över fler delar av Europa måste vi ha ett bra och fungerande nätverk, säger Ali Mirazimi.

Än så länge har de tropiska sjukdomarna i Europa främst drabbat Turkiet, Slovenien och Grekland.

I Turkiet har flera hundra människor i landets centrala provinser i Anatolien under de senaste veckorna sökt sjukvård på grund av misstänkt smitta med Krim-Kongo blödarfeber. 15 bekräftade fall har haft dödlig utgång.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev