måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expeditionssystem för nya apotek ska bli klart i september

Publicerad: 10 augusti 2009, 11:13

Först nästa månad blir en IT-övergångslösning som öppnar för nya apoteksaktörer tillgänglig, hoppas de ansvariga. ”Under all kritik” tycker apoteksentreprenören Magnus Wetter.


Apotekens Service AB:s tjänsteplattform, som alla apoteksaktörer ska få tillgång till, är färdigutvecklad sedan i juli.

Här ingår bland annat läkemedelsförteckningen, receptregistret och högkostnadsdatabasen.

Men det expeditionssystem baserat på Apotekets terminalsystem ATS som Apoteket håller på att ta fram – den så kallade övergångslösningen – är ännu inte färdig. Detta system är tänkt att kopplas till servicebolagets tjänsteplattform.

Sammantaget innebär detta ett praktiskt hinder för nya aktörer att starta apoteksverksamhet i nuläget.

Varför är övergångslösningen inte färdig, trots att lagstiftningen om en omreglerad apoteksmarknad redan trätt i kraft?

– Det handlar om ett mycket komplext och tidskrävande projekt. Vi ligger dock i rätt bra fas med vad marknaden faktiskt behöver, säger Jan Berg, projektansvarig för övergångslösningen på Apoteket Omstrukturering AB.

Läkemedelsverket har sagt sig behöva 90 dagar på sig för att bedöma de ansökningar om tillstånd att driva apotek som man började ta emot i juli.

Enligt Jan Berg är planen att övergångslösningen ska bli klar i september. Lösningen måste då också slutligt godkännas av Apotekens Service AB.

– Det här är dåligt, tråkigt, ja under all kritik. Regeringen har drivit igenom ny lagstiftning, men sedan är det ändå inte praktiskt möjligt för enskilda entreprenörer att starta apotek. Man känner sig lite ”utslängd till vargarna”, säger Magnus Wetter, apotekare som planerar att starta ett apotek i Löddeköpinge.

Vid sidan av Apotekets utveckling av ATS-övergångslösningen utvecklar företag som Logica och Pharma Solutions IT-system för den nya apoteksmarknaden.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev