söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expert från USA ifrågasätter operationen av Anna Lindh

Publicerad: 18 oktober 2010, 07:04

Anna Lindhs liv hade kunnat räddas om läkarna valt en annan strategi under operationen. Det hävdar en expert från USA i TV4:s Kalla fakta.


Utrikesminister Anna Lindh knivskars i buken på eftermiddagen den 10 september 2003 och fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Hon avled klockan 5.29 morgonen därpå, efter en operation som pågick i mer än åtta timmar.

Kalla fakta har intervjuat Donald Trunkey, professor emeritus och expert på traumakirurgi från Oregon, USA. Han anser att kirurgerna borde ha använt metoden Damage control och koncentrerat sig på att försöka stoppa blödningarna i Anna Lindhs lever genom att packa in den i operationsdukar. Försöken att laga den reparerade levern borde ha fått vänta till dagen efter, enligt Donald Trunkey.

Vid Damage control bör det första ingreppet som syftar till att stoppa blödningen ta maximalt två timmar. Enligt Kalla fakta var Karolinska universitetssjukhusets två mest erfarna traumakirurger inte på plats förrän fem timmar efter att Anna Lindh knivskurits.

Karolinska universitetssjukhuset anser att Anna Lindh fick korrekt vård men har begärt en oberoende granskning av Socialstyrelsen. Sjukhusets företrädare vill inte uttala sig närmare om uppgifterna i Kalla fakta.

Eftersom alla uppgifter om vården av en enskild patient är sekretessbelagda enligt lag, vilket vi vid flera tillfällen har upplyst Kalla faktas redaktion om, är vi förhindrade att i massmedia besvara frågor eller bemöta kritik i detta betydelsefulla ärende , skriver chefläkaren Stefan Engqvist i en skriftlig kommentar.

Stefan Engqvist betonar också att Kalla fakta inte har haft tillgång till någon journal utan endast har utgått från uppgifter i obduktionsutlåtandet.

Se tv-inslag:

Kalla Fakta (extern länk)

Relaterat material

Anna Lindhs vård kan granskas

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev