fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expert sågar Hägglunds förslag

Publicerad: 18 oktober 2012, 09:36

Foto: Photos.com

Socialministerns förslag om att vårdaktörer frivilligt ska ansluta sig till meddelarfriheten fungerar inte i verkligheten, anser en yttrandefrihetsexpert.


I går slog socialminister Göran Hägglund (KD) ett slag för meddelarfriheten inom vården i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Han föreslog att meddelarskyddet skulle kunna ingå i en etisk plattform för aktörer som bedriver vård och omsorg med offentlig finansiering.

”Plattformen skulle kunna innebära att man frivilligt ansluter sig till meddelarfriheten. Den skulle på så sätt gälla även privata vård- och omsorgsgivare med offentlig finansiering”, skrev han i debattartikeln.

Nu sågas förslaget av yttrandefrihetsexperten Nils Funcke som menar att den som är anställd av ett privat företag ofta samtidigt har en lojalitetsplikt gentemot sin arbetsgivare.

– Den blir entydig när det gäller privata företag. Det innebär att den meddelarfrihet man ger i en paragraf den tar man tillbaka i en annan. Jag begriper inte hur en enskild medarbetare ska kunna förutse vad som blir följden av om man lämnar ut vissa uppgifter, säger han till tidningen Kommunalarbetaren.

Den enda meddelarfrihet som kan skydda fullt ut är den som regleras i lagen, anser Nils Funcke. Och den lagen gäller bara dem som arbetar på myndigheter och andra offentliga organ eller är anställda i bolag där kommun eller landsting har det juridiska inflytandet.

– Det är den enda som är värd att betitla meddelarfrihet. Det andra är några olika slags light-varianter som mer ställer till det än klargör för medarbetare vad som gäller, säger han.

Relaterat material

Minister vill se etisk lösning

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev