Nyheter
Experter på benskörhet sågar beslut om screening
Publicerad: 19 oktober 2012, 08:36
En vårdskandal – så beskriver Svenska osteoporossällskapet Region Hallands beslut att införa screening för benskörhet med helt fel metod.
Det var många som blev tagna på sängen när hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Halland häromveckan annonserade att regionen inför 2013 planerar att lansera ett pilotprojekt. I samband med mammografin ska halländskorna även erbjudas screening för osteoporos med hjälp av röntgen av handen.
De berörda läkarna och klinikerna blev inte tillfrågade utan fick läsa om beslutet i lokaltidningen och Mattias Lorentzon, ordförande i Svenska osteoporossällskapet, kommenterar det så här:
– För mig är det fullständigt obegripligt att man fattar ett beslut som går på tvären med vetenskap och beprövad erfarenhet.
Han kallar det för en vårdskandal och förklarar att den metod som bland andra Svenska osteoporossällskapet och Socialstyrelsen är överens om är den mest effektiva för att upptäcka osteoporos är att först identifiera riskpatienter och sedan ställa diagnos med hjälp av lågstrålande röntgen, så kallad DXA. Världshälsoorganisationen definierar diagnosen med metoden som också är standard i hela världen. Så när som i Region Halland, vill säga.
Även om osteoporos är underdiagnostiserad är det inte prioriterat att primärscreena för att fånga upp sjukdomen, förklarar Mattias Lorentzon vidare. Undersökningar med handröntgen har dessutom bristande evidens och kan inte användas för att följa upp effekten av läkemedelsbehandling.
Anledningen till att metoden då och då förekommer är, enligt flera läkare, aggressiv marknadsföring från företag som beskriver den som en behändig lösning.
Tjänstemännen och politikerna i Halland verkar, trots sina förmodat goda avsikter, ha köpt grisen i säcken genom beslutet om screening.
Har ni blivit lurade?
– Det ska mycket till innan vi blir lurade och det är något som den här piloten får utvisa. Vi står på mänsklighetens och framför allt kvinnornas sida och med den här metoden kan vi förmodligen fånga fler, skadligt är det åtminstone inte, säger Mats Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Region Halland.
Regionen beskriver sin ekonomiska situation som tuff och exakt hur mycket pengar som under 2013 ska läggas på pilotprojektet är inte klart men satsningen ska rymmas inom en speciell pott om 8 miljoner kronor.