Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Experter ser allvarliga risker på BB Sophia

Publicerad: 2 april 2014, 07:56

Flera experter ser allvarliga riskmoment vid förlossningar på BB Sophia, som i dag invigs officiellt.


Ämnen i artikeln:

BB SophiaStockholms läns landstingPraktikertjänst

I mitten av februari gjorde tre experter en kvalitetsgranskning av BB Sophia på Stockholms läns landstings uppdrag. De fann flera brister och skrev i protokollet: ”Vi befarar att enstaka patienter kan komma att fara illa, eller till och med dö”.

Susanne Ledin Eriksson, ordförande i Svensk förening för obstretisk anestesi och intensivvård, var en av experterna. Hon avråder i dag kvinnor från att förlösas på kliniken.

– Vi såg flera allvarliga riskmoment, bland annat brister i tillgången på intensivvård när det gäller bemanning och kompetens. Man kan bländas av alla nya intensivvårdsapparater, men det är ändå personalens kompetens som är viktigast, säger Susanne Ledin Eriksson till Svenska Dagbladet.

– Jag vill inte rekommendera min dotter som bor i Stockholm att vända sig till BB Sophia med de brister i patientsäkerheten som finns där, fortsätter hon.

Experterna fann också brister i själva lokalerna.

Stockholms läns landsting har efter en samlad bedömning ändå gett klartecken till verksamheten, med vissa begränsningar.

BB Sophia slår ifrån sig kritiken och hävdar att rapporten från kvalitetsgranskningen är osaklig och grundar sig på felaktiga antaganden. ”BB Sophia har kompetens och utrustning inom operation, anestesi och intensivvård, som ligger i framkant bland Sveriges förlossningskliniker”, står det i ett pressmeddelande. ”Vi har mycket erfarna och kompetenta medarbetare som kan hantera både normala och komplicerade förlossningar, akuta och planerade kejsarsnitt och vård av sjuka mammor och barn.”

Verksamheten vid BB Sophia har startats sedan en tid tillbaka. I dag invigs förlossningssjukhuset officiellt.

Relaterat material

Avtal påskrivet för BB Sophia

Sjuksköterskor ersätter barnmorskor

BB Sophias entré ger lyftkraft åt lönekrav

Klubbat för nytt Stockholms-BB

Filippa Reinfeldt svarar på kritiken

Privat BB får grönt ljus

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev