Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Experter tonar ner oron för stentar

Publicerad: 11 oktober 2006, 09:12

Bromsen är påslagen i svensk sjukvård när det gäller läkemedelsavgivande stentar. Så kan man sammanfatta läget på några av de kliniker som hittills satt in flest av de nu ifrågasatta stentarna.


Samtidigt ifrågasätter flera hjärtläkare som Dagens Medicin talat med rimligheten i de farhågor som rests under den senaste veckan.

Så kallade läkemedelsavgivande stentar,  DES  , har under de senaste åren blivit mycket vanliga i svensk sjukvård. De används i samband med ballongvidgning efter hjärtinfarkt eller kärlkramp. Under första halvåret i år var mer än hälften av de stentar som sattes in i landet av den läkemedelsavgivande sorten.

Men under senare tid har det kommit indikationer på att det finns en möjlig ökad risk, på längre sikt, för hjärtinfarkt hos patienter med  DES  . Kritiker har därför i flera massmedier under senare tid krävt att användandet av  DES  bör utmönstras ur svensk sjukvård. Även Socialstyrelsen och Läkemedelsverket har i ett gemensamt uttalande sagt att vården bör visa "återhållsamhet" i användningen av dessa stentar.

Det är bland annat siffror från det svenska koronar- och angiografiregistret, Scaar, som givit upphov till oron. Där går det att se en ökad risk för hjärtinfarkt på lång sikt. Men siffrorna är ännu inte justerade för eventuella skillnader mellan patientgrupperna.

Skillnaderna är "mikroskopiska"
Bo Lagerqvist, kardiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och en av de ansvariga för Scaar, anser att oron som infarktriskerna väckt är överdriven.

– Det är en viktig fråga och vi har hittat indikationer på att det är en ökad risk. Men skillnaderna är mikroskopiska, säger han.

Nu håller de ansvariga för Scaar på att göra en analys av sina resultat, som kommer att kunna presenteras om några veckor, enligt Bo Lagerqvist.

Lars Wallentin, professor i kardiologi och chef för Uppsala kliniska forskningscentrum, som ansvarar för Scaar, är bekymrad över uppgifterna med riskerna om stentarna.

– Men än så länge är det för tidigt att dra så drastiska slutsatser som vissa kollegor gjort som inte använder dem alls. Det finns också risker med att inte använda dem på vissa patienter. Däremot bör man bli betydligt mer återhållsam med att använda dem, säger han.

Dagens Medicin har kontaktat några av de sjukhus som enligt Scaar-registret använde mest  DES  under förra året och bilden är klar: De kommer att skära ner på användandet av läkemedelsstentar.

I topp förra året låg Gävle sjukhus, där omkring 90 procent av de stentar som sattes in var av  DES  -typ. Men Gunnar Gustafsson, överläkare vid sjukhusets hjärtenhet, förklarar att man nu kommer att skärpa indikationerna. När de första rapporterna om ökad infarktrisk kom lät Gunnar Gustafsson samköra alla uppgifter om de patienter vid sjukhuset som fått  DES  med både Scaar och dödsorsaksregistret, och kunde då inte se att dessa patienter löpt ökad risk för hjärtinfarkt.

Beslutat skärpa indikationerna
Även på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, Centralsjukhuset i Kristianstad och Universitetssjukhuset Mas i Malmö, som alla legat mycket högt i  DES  -statistiken, har man beslutat att skärpa indikationerna för läkemedelsavgivande stentar, i väntan på att kunskapsläget ska klarna.

På Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man enligt Expressen beslutat att helt avstå från läkemedelsavgivande stentar för närvarande. På dessa sjukhus användes dock  DES  relativt sällan även tidigare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev