fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Expertgrupp: Ingen oredlighet av KI-topp

Publicerad: 14 juni 2019, 13:37

Foto: Hans Christiansson/Mostphotos

En högt uppsatt forskare på Karolinska institutet har inte varit oredlig sin forskning när flera av hens artiklar innehöll olika typer av bildmanipulationer. Det anser en expertgrupp vid Överklagandenämnden för etikprövning, Önep.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Carl-Magnus Hake

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se


Förra sommaren kunde Dagens Medicin och andra medier berätta om misstankarna som gäller totalt åtta publikationer av preklinisk karaktär. Utredningen om misstänkt oredlighet lades ut på Göteborgs universitet som i sin tur bett expertgruppen för oredlighet i forskning vid Önep, tidigare Centrala etikprövningsnämnden, att yttra sig över ärendet.

Detta yttrande är nu alltså klart och där framgår att det för tre av artiklarna går att rikta ”allvarlig kritik” mot författarna, inklusive den aktuelle KI-forskaren, för bland annat slarv med bildhantering och korrekturläsning. Men bristerna är inte av den arten att det är oredlighet i forskning, enligt expertgruppen.

Vidare skriver gruppen: ”Det sammantagna intrycket är att den forskningsmiljö som funnits inte tycks ha haft en god forskningssed som norm där ansvar har tagits för att introducera nya forskare i ett i alla delar sunt vetenskapligt förhållningssätt.”

Två av expertgruppens ledamöter har anmält skiljaktig mening. De anser att bristerna i de tre artiklarna ska klassas som vetenskaplig oredlighet.

Det är nu upp till Göteborgs universitet att färdigställa utredningen och komma med ett utlåtande.

Rättelse den 17 juni kl 15.30: Göteborgs universitet ska inte fatta definitivt beslut i fallet, som det stod i en tidigare version av artikeln.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev