Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Expertgrupp och etiksamtal ska stoppa fusk i privatvården

Publicerad: 4 maj 2010, 11:57

Filippa Reinfeldt (M), sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, tillsätter en expertgrupp som ska stävja fusket bland privata vårdgivare.


Initiativet kommer efter ett inslag i Sveriges Radio där flera vårdanställda vittnar om hur privata vårdgivare fuskar med redovisningen av patientbesök för att få ut mer pengar från landstinget. Nyligen har Dagens Medicins pappersutgåva rapporterat om att även landstingets egna revisionsrapporter visar att flera privata vårdföretag tagit för mycket betalt.

– Att slarva med stockholmarnas pengar är oacceptabelt och måste tas på största allvar. Skattebetalarnas pengar ska gå till sjukvård och användas enligt reglerna och på ett ärligt sätt, säger Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Expertgruppen ska arbeta under hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltningschef och komma med förslag om hur den felaktiga faktureringen ska elimineras. Filippa Reinfeldt kommer även att bjuda in företrädare för privatvården till etiksamtal.

Riksdagsledamoten Josefin Brink (V) ser avslöjandena som ett tecken på ett systemfel i sjukvården.

– Den borgerliga privatiseringspolitiken har öppnat för en systematisk förskingring av skattepengar. Vi medborgare måste kunna lita på att varenda krona som avsätts till vård och omsorg verkligen används till det, och inte landar i fickorna på fuskande vårdföretag, säger hon i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Särskild medicinsk revisor granskar vårdcentraler

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev