Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Extraknäckande läkare petas från post i facket

Publicerad: 3 oktober 2007, 06:26

Läkarförbundets två främsta ledare har återigen hamnat på ­kollisionskurs med varandra. Detta efter att förbunds­ledningen ingripit mot ledamoten Anders Dahlqvist som ägnat sig åt ett ”olämpligt” extraknäck.


Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, och Marie Wedin, förste vice ordförande i förbundet, har gång på gång intagit motsatta positioner i viktiga sakfrågor. Därmed har de också kommit i konflikt med varandra, se faktaruta nedan.

Den här gången började det med läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb, BMS. Företaget har en hemsida där läkare under rubriken ”Fråga doktorn” svarar på frågor från patienter.

Anders Dahlqvist, ledamot i Läkarförbundets centralstyrelse och Sjukhusläkarföreningens styrelse, har besvarat frågor på området hjärta/kärl. På centralstyrelsens sammanträde i förra veckan beslutades att han till följd av detta uppdrag inte längre ska vara ordförande i Rådet för läkemedel och medicinteknik inom Läkarförbundet.

– Det är en trovärdighetsfråga, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm.

Hon menar att Anders Dahlqvists uppdrag har stått i strid med Läkarförbundets regler för marknadsföring av läkarverksamhet. Där står bland annat att läkare inte får medverka i till allmänheten riktad läkemedelsreklam eller ”i marknadsföring framstå som garant för visst läkemedel eller viss produkt som har framtagits av annan och har samband med läkarverksamhet”.

– Anders har deltagit i annonser i tidningar om företagets frågeverksamhet och det är som jag ser det en del av företagets marknadsföring. Företaget behöver läkare som en garant för sin verksamhet.

Valde att kliva av sin post
Marie Wedin, förste vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande i Sjukhusläkarföreningen, är dock av motsatt uppfattning.

– Sjukhusläkarföreningens uppfattning är att den här typen av uppdrag är okej om man är öppen med det. Att göra reklam för sin egen verksamhet, att man svarar på frågor från patienter, måste vara okej. Däremot får man förstås inte vara med och säga att det är bra att ta Treo, säger hon.

Anders Dahlqvist förklarar att han valde att kliva av posten som ordförande i läkemedels­rådet i stället för att avsluta sitt samarbete med BMS när han fick besked om att centralstyrelsen inte ansåg att hans båda roller var förenliga.

– När jag tog uppdraget som ordförande i rådet för två år sedan uppfattade jag det som att det var helt okej, men tydligen ser styrelsen annorlunda på detta när man nu tolkar reglerna på nytt.

Själv skulle han i stället för en strängare tolkning av reglerna vilja se att man öppnar upp för denna typ av arbete.

– Förbundet behöver se över reglerna. Många läkare jobbar i olika organisationer. Att ge råd till patienter kan man göra åt landstingen eller åt ett läkemedelsföretag, så länge man inte marknadsför läkemedel bör det inte vara något problem.

Detta tänker Sjukhusläkarföreningen nu driva. I en motion till Läkarförbundets fullmäktige slår föreningen fast att mark­nadsföringsreglerna, kallade God sed, är ett hinder för utvecklingen och behöver uppdaterats.

– Reglerna känns omoderna. Det ingår i förbundets politik att vi vill att läkare ska kunna verka under fria former och då måste vi ha etiska regler som möjliggör att man jobbar på kliniken hemma­vid måndag till torsdag och åt läkemedelsindustrin på fredag, säger Marie Wedin.

Sitter kvar i centralstyrelsen
Eva Nilsson Bågenholm säger att Läkarförbundets etik- och ansvarsråd nu ska titta närmare på frågan.

– Den här typen av uppdrag ökar väldigt mycket i omfattning, de flesta läkemedelsföretag har i dag någon form av ”Fråga doktorn”. Vi måste diskutera var gränsen går – det är skillnad på att ha uppdraget och på att delta i marknadsföringen.

Anders Dahlqvist sitter tills vidare kvar i Läkarförbundets centralstyrelse.

Tidigare strider i Läkarförbundets topp

Eva Nilsson Bågenholm och Marie Wedin, ordförande respektive förste vice ordförande i Läkarförbundet, har haft olika uppfattning i flera viktiga frågor. I slutet av 2005 rasade en het strid om vilka yrkeskategorier som ska vara chefer i vården. Våren 2006 skrev Marie Wedin en signerad ledare i Läkartidningen som Eva Nilsson Bågenholm sedan ändrade i. De båda har också stridit om regionsuppdelningen samt om fasta läkarkontakter.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev