Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Extrapengar till barn- och cancervård i Stockholmsbudget

Publicerad: 12 oktober 2007, 13:27

Det blir stora satsningar på Vårdval Stockholm, barnsjukvården och cancervården nästa år. I går, torsdag, lades förslaget till nästa års budget för hälso- och sjukvården i Stockholms läns landsting fram.


I den finns tre prioriterade områden: Vårdval Stockholm får 200 miljoner kronor extra, barnsjukvården 130 miljoner och cancervården som får 120 miljoner. Totalt får hälso- och sjukvården i Stockholm knappt 38,5 miljarder kronor nästa år, en ökning med 1,8 miljarder kronor jämfört med i år.

 Vårdvalet ökar kraven på vårdgivarna i primärvården när det gäller utökade öppettider, jourverksamhet och hembesök. Dessutom väntas både antalet läkarbesök och förskrivning av läkemedel öka. Därför skjuts 200 miljoner kronor till. Varje år ska det genomföras läkemedelsgenomgångar för de äldre patienterna.

 När det gäller barnsjukvården blir det mer pengar till barnintensiven på Karolinska universitetssjukhuset, barnkirurgin och fler vårdplatser för kroniskt sjuka barn. Cancervården får bland annat fler vårdplatser för palliativ vård och pengar till nya läkemedel.

 Närakuterna i Södertälje, Farsta, Skärholmen, Södermalm, Solna och Brommaplan ska stängas i takt med att deras avtal upphör. Närakuten Sabbatsberg stängs vid årsskiftet och Närakuten Jakobsberg får förlängt till 31 mars nästa år. I stället ska patientbesök på jourtid styras om till husläkarmottagningarna.

 Antalet IVF, provrörsbefruktningar, ska öka och en särskild utredning pröva om de ska ingå i vårdgarantin.

 Ända sedan 2004 har hälso- och sjukvården i Stockholm visat minussiffror. I år blir underskottet 150 miljoner kronor. För att täcka kostnader för medicinsk utveckling och för läkemedlet Lucentis som används i behandling av makuladegeneration, har hälso- och sjukvårdsnämnden begärt 200 miljoner kronor extra av landstinget för att komma i balans nästa år. Dessutom ska man jaga kostnader och göra omprioriteringar som motsvarar 160 miljoner kronor.

 Hälso- och sjukvårdsnämndens förslag till budget ska nu inlemmas i den budget för hela landstinget som fullmäktige klubbar i slutet av november.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev