Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Extraslant gör sommarpusslet lättare

Publicerad: 29 mars 2012, 07:00

Foto: Photos.com

Apotekskedjorna pusslar nu för fullt för att kunna hålla öppet under sommaren. Vissa erbjuder ekonomiska lockbeten för dem som väntar med semestern medan andra hoppas få ihop det ändå, trots farmaceutbrist.


Sommarstängda apotek är det ingen kedja som vill skylta med. De stora aktörerna tror, än så länge, att de kan hålla sina apotek öppna även under semesterperioden.

Men det är slagsmål om farmaceuter som kan vikariera när den ordinarie personalen lägger sig i hängmattan.

Apoteket AB försöker locka till sig nyutbildade farmaceuter som kan vikariera. Enligt egen utsago lyckas bolaget bra genom att erbjuda anställningar som är längre än ett sommarvikariat, mellan tre och sex månader.

– Men då får vikarierna räkna med att vara flexibla och kanske byta arbetsställe några gånger, säger Nina Lindgren, HR-strateg på Apoteket AB.

För att undvika stängningar kan fast anställda som jobbar under sommaren få extra kompensation. I fjol utgick 2 000 kronor i veckan.

För att få ihop bemanningen ute i landet händer det att personal från Apoteket AB:s huvudkontor går ut och sommarjobbar på kedjans apotek. Särskilt vanligt är detta på semesterorter, som Gotland.

Svårast att få ihop sommarpersonal har Apoteket AB till sina verksamheter i Skåne, västra Värmland och Norrland.

– Vi har många duktiga farmaceuter på huvudkontoret som kan göra nytta ute i verksamheten. Även and­ra personalkategorier från huvudkontoret brukar göra detta, säger Nina Lindgren.

Kronans Droghandel har tidigare aviserat att de ska lösa en del av sommarens bemanningsproblem genom att låta personal från huvudkontoret sommarjobba på apotek.

– Jag ska packa upp varor och stå i kassan, berättar Kronans Droghandels informationsdirektör Andreas Rosenlund.

Medstop tar inte till några särskilda grepp inför sommaren, utan litar på att tidigare anställda och vikarier kommer tillbaka.

– Vi håller kontakten med dem och hoppas att vi ses som en bra arbetsgivare som farmaceuterna trivs hos. Vi har tidigare inte behövt stänga under sommaren, och kommer sannolikt inte att göra det i år heller, säger Medstops HR-chef Gunilla Winlund.

Inga extraersättningar eller and­ra knep för att hålla bemanningen?

– I något enskilt fall kanske det kan bli aktuellt med särskild ersättning, men det är inget generellt erbjudande, säger Gunilla Winlund.

Inom Apoteksgruppen ligger ansvaret för semesterplaneringen i huvudsak ute i medlemsföretagen. Men personalchefen Sylvia Buddenbaum håller ett vakande öga över hur arbetet går. Att det är slagsmål om farmaceuterna är ingen hemlighet men apoteken har viss vana att hantera detta, menar hon. Exakt hur planeringen ser ut vet hon dock inte.

– Vår ambition är att möta medarbetarnas önskemål om ledighet. Tidigare somrar har vi vid något enstaka fall erbjudit kompensation för att säkra apotekets öppethållande, säger Silvia Buddenbaum.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev