Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Extremt svårt få privatanställda läkare att jobba fackligt

Publicerad: 3 december 2008, 15:25

Samtidigt som antalet privata vårdgivare ökar engagerar sig få privatanställda läkare fackligt. Nu vill Stockholms läkarförening och centralstyrelsen vända utvecklingen.


I flera år har Läkarförbundet försökt engagera privatanställda läkare i fackligt arbete. Men det har visat sig vara svårt.

Nu har Stockholms läkarförening lämnat en motion till Läkarförbundets fullmäktigemöte om att förbundet måste ta fram strategier för att åtgärda det bristande engagemanget. Motionen får stöd av centralstyrelsen.

Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening, tycker att frågan är extra viktig nu på grund av vårdvalet.

–Nu kommer det in ännu fler privata aktörer på marknaden och då måste det finnas aktiva fackrepresentanter som kan representera arbetstagarna.

Samtidigt kan det av olika skäl vara svårt att engagera sig fackligt, anser han.

– På mindre vårdföretag kan man mötas av motstånd eftersom det fackliga arbetet kan ta tid från produktionstiden. Det kan också vara svårt att tala med utomstående parter om vad som händer inom ett konkurrensutsatt företag.

Intresset svagt på flera företag
Och det fackliga intresset tycks alltså svagt på privata företag. Inom vårdföretaget Carema har Läkarförbundet tidigare haft en facklig representant inom området primärvård, berättar Annica Gidlund Darin, personalchef för affärsområdet sjukvård.

– I nuläget står den stolen tom. Vi vill gärna se att den tillsätts. Vi ser positivt på och uppmuntrar ett fackligt engagemang.

På Vårdföretaget Aleris finns liknande problem. Enligt Mary Berlin, läkare på Fysiologlab i Stockholm och facklig representant för Läkarförbundet, är Aleris väldigt positivt till facket.

– Det är lätt för facket att få gehör i företagets ledning. Problemet är läkarna. Facket har funnits här i fem år men ingen vill engagera sig. Det är som ett svart hål.

Hon vet inte hur Läkarförbundet ska kunna få fart på det fackliga engagemanget inom den privata sektorn.

– Visste jag något ytterligare sätt att engagera läkarna skulle jag ha prövat det med. Nu vet jag inte vad mer jag kan göra. Jag har gjort mitt och kommer att avsäga mig uppdraget som fackrepresentant. Jag antar att alla är nöjda med allt på företaget.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev