Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Extremt tidigt född kan flytta abortgränsen

Publicerad: 28 Februari 2007, 07:53

Extremt tidigt född kan flytta abortgränsen

Foto: Foto: Scanpix

Den amerikanska "mirakelbabyn" kan leda till att den svenska gränsen för abort sänks. Det anser flera experter som Dagens Medicin har varit i kontakt med.


I förra veckan rapporterade världens medier om när den fyra månader gamla Amillia Sonja Taylor skrevs ut från Baptist Children Hospital of Miami i USA .

Men det var inte själva utskrivningen som var unik utan det faktum att hon föddes redan i vecka 21 plus sex dagar. Därmed blev hon världens mest för tidigt födda barn som överlevt.

Det kan nu komma att påverka den svenska gränsen för abort. I dag går den vid 22 fullgångna veckor, om "synnerliga skäl föreligger" och om Socialstyrelsen lämnar sitt tillstånd. Foster som föds dessförinnan anses inte som livsdugliga, något som fallet med den amerikanska "mirakelbabyn" nu ifrågasätter.

– Om det visar sig vara en trend, det vill säga om fler barn överlever
i vecka 22, kan det finnas anledning att ändra dagens abortgräns. Men knappast om det detta förblir en enstaka händelse. Ett barn gör ingen sommar så att säga, säger Jan Wahlström, professor emeritus i klinisk genetik vid Göteborgs universitet.

"Mirakelbaby" född i vecka 22
Enligt honom är det dock inte omöjligt att det blir så, eftersom den medicinska utvecklingen inom neonatalvården går så snabbt i dag.

Han ifrågasätter dock om uppgifterna stämmer, om den amerikanska babyn verkligen föddes i vecka 22.

– Det finns alltid anledning att göra det. Jag tänker bland annat på den läkare i Uppsala som för ett par år sedan hävdade att foster som fötts i vecka 21 hade överlevt. Det visade sig sedan vara felaktigt, säger Jan Wahlström.

De amerikanska läkarna är dock säkra på sin sak eftersom Amillia Sonja Taylor blev till efter konstgjord befruktning, något som gör att läkarna vet exakt när i graviditeten som flickan föddes.

– Om det visar sig stämma och om det kommer fler liknande fall, finns det enligt min mening alla skäl att ta upp frågan till diskussion och eventuellt sänka abortgränsen, säger Jan Wahlström.

Han får medhåll av Marc Bygdeman, professor emeritus och medlem av rättsliga rådets abortnämnd vid Socialstyrelsen. Men han anser att barn födda lika tidigt bör räddas i Sverige innan det kan bli aktuellt med en förändrad abortgräns.

Ingen lagändring behövs
– Än så länge är detta ett unikt fall. Dessutom hände det i USA . Socialstyrelsens föreskrifter utgår från hur förhållandena är i Sverige. Men visst, abortgränsen är inte huggen i sten utan kan naturligtvis sänkas om andra omständigheter ändras. Fram till slutet av 1980-talet gick den vid 24 veckor, säger Marc Bygdeman.

I abortlagen står inget om antal veckor, utan att det som avgör är om fostret är "livsdugligt" eller inte. Socialstyrelsen har sedan tolkat lagen och satt praxis till 22 veckor.

– Det är det som är det finurliga, att lagen är så skriven att det inte behövs en lagändring vid en eventuell sänkning av abortgränsen, säger Marc Bygdeman.

Gränsen i dag vid 22 veckor
I Sverige går gränsen för fri abort vid 18 veckor. En abort därefter kräver Socialstyrelsens tillstånd. Enligt lagen får fostret dock ej vara "livsdugligt", varför Socialstyrelsen har satt gränsen vid 22 veckor.
Den amerikanska flickan föddes den 24 oktober förra året efter en graviditetslängd på 21 veckor och sex dagar. I Sverige har ett barn överlevt efter en graviditetslängd på 22 veckor och tre dagar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev