Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Extremväder växer som hälsofara

Publicerad: 31 oktober 2017, 16:15

Torkor blir torrare, värmeböljor vanligare och regnet allt tyngre.

Foto: Thinkstock

Extremt väder blir allt vanligare världen över — och utgör en allt större risk för människors hälsa. Situationen är på väg att bli akut, enligt en ny forskningsrapport.


Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

- Vi ser en allvarlig utveckling av hot mot människors hälsa, säger Maria Nilsson, docent vid Enheten för epidemiologi och hälsa vid Umeå universitet, som har varit med och lett en av forskningsgrupperna bakom rapporten som publiceras i tidskriften Lancet.

Förra året inträffade 797 extrema väderhändelser världen över. Det är en ökning på 46 procent sedan 2010, visar den nya rapporten från ett internationellt forskningssamarbete. Forskarnas slutsats är att torkor, stormar och översvämningar kommer att inträffa allt oftare. De vill att rapporten ska skynda på politiska åtaganden på klimatområdet.

Enligt rapporten gör klimatförändringar att en miljard människor kommer att behöva migrera under de närmaste 90 åren. I 87 procent av världens städer uppges luften vara för dålig. Och när jordbruken drabbas av värmeböljor kan det leda till undernäring.

- Om vi tittar på hälsorisker så är det höjda temperaturer, luftföroreningar, mer extremväder och en förändrad spridning av infektionssjukdomar. Det är de fyra stora blocken vi måste hålla koll på och anpassa oss till, säger Maria Nilsson.

Extrema väderhändelser följs av extrema kostnader. Enligt forskarna kostade förra årets händelser totalt runt 129 miljarder amerikanska dollar. Det gäller då endast materiella skador — inte skador på människor eller dödsfall.

Martin Mederyd Hårdh/TT

Fakta forskningsrapporten: Rapporten "The Lancet Countdown: Tracking progress on public health and climate change" tas fram genom ett internationellt forskningssamarbete. Bland andra står världshälsoorganisationen WHO bakom.

TT

Ämnen i artikeln:

Umeå universitet

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev