Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

F-kassan gör sjuka deprimerade

Publicerad: 7 februari 2011, 10:05

Sjuka mår så dåligt av kontakten med Försäkringskassan att läkare i ett brev till regeringen nu talar om en ny diagnos.


Bakom brevet, som handlar om situationen för cancersjuka, står Ywonne Jacobsson, ordförande för Cancerhjälpen, Marie Sundqvist, överläkare på kirurgkliniken på Länssjukhuset i Kalmar, och psykiatern Monica König på Karolinska universitetssjukhuset.

Den sistnämnda berättar för TV4:s nyheter att hon varje vecka får remisser som handlar om patienter som mår dåligt till följd av Försäkringskassans sätt att hantera deras ärenden.

– Jag kallar det försäkringskasseutlöst depression, säger hon.

I brevet beskrivs tillståndet det som en sekundär depression som kan drabba patienter som drabbas av psykiskt lidande i samband med sin cancerdiagnos och som utförsäkras eller riskerar att utförsäkras.

– Mycket få människor kan leva utan inkomst. Därför försöker man jobba fast man ännu inte är frisk. Följden blir ofta en påtaglig försämring såväl fysiskt som psykiskt. Detta gör att återhämtningen tar ännu längre tid. Inte sällan utvecklas en sekundär depression, en ”försäkringskasseutlöst depression” som är svårare att behandla än vanliga depressioner”, säger de tre i sitt brev.

Och det är just depressionens orsak som gör den svårare att behandla.

– Den oro för ekonomin som uppstår när man plötsligt finner sig stå utan eller med avsevärt minskad inkomst, är högst reell och omöjlig att bortse från. Regelverket i sjukförsäkringen motverkar i dessa fall rehabilitering och återhämtning och försvårar därmed återgång i arbete, säger de i brevet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev