Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Få apotekskunder vill betala extra för originalläkemedel

Publicerad: 14 Oktober 2002, 11:58

Läkemedelsreformen tycks så här långt ha slagit väl ut. Enbart ett fåtal läkare motsätter sig läkemedelsbyte och de allra flesta patienterna väljer det billigare läkemedlet i stället för att själva betala mellanskillnaden. Det visar helt ny statistik från Apoteket AB.


I dag, tisdagen den 15 oktober, är det exakt två veckor sedan den nya lagen om läkemedelsförmåner trädde i kraft. Sedan dess gäller att alla förskrivna läkemedel, där det finns ett billigare, likvärdigt och utbytbart generiskt preparat tillgängligt på det lokala apoteket, ska bytas - såvida inte patienten själv betalar mellanskillnaden eller förskrivaren av medicinska skäl motsatt sig ett byte.  Apoteket AB har nu statistik över den första veckan med de nya reglerna. Siffrorna visar med slående tydlighet att den målsättning som exempelvis Sveriges läkarförbund hela tiden haft, att läkaren ska förskriva rätt läkemedel från början, i hög grad redan har uppnåtts.  Totalt har ungefär hälften av de receptposter som skrivits ut mellan den 1 och 7 oktober omfattat läkemedel som finns med på Läkemedelsverkets lista över utbytbara preparat.   Hela 76 procent av dessa är sådana där förskrivaren redan från början har valt det billigaste preparatet på det lokala apoteket.  Få patienter vill betala extra  Ytterst få läkare har angivit att de motsätter sig ett läkemedelsbyte, bara 3,2 procent. Vidare har bara 7,4 procent av patienterna valt att betala mellanskillnaden ur egen ficka för att få behålla sitt gamla preparat, visar Apotekets statistik.  Om patienterna vill byta preparat eller inte, beror på vilken typ av läkemedel det rör sig om.   - Handlar det om narkotiska preparat, som sömnmedel eller lugnande medel, verkar det vara viktigare för dem att ha ett läkemedel de känner sig trygga med, säger Ingrid Betsholtz,  chefsfarmaceut på Apoteket Vasen i Göteborg.

Smärtfri övergång till nytt system  Catharina Engberg, chefsfarmaceut på Apoteket Hjorten i Lund, tror också att prisskillnaden spelar in.  - Rör det sig bara om några kronors skillnad, väljer många att ta det läkemedel de tidigare haft, säger hon.  Flera som Dagens Medicin har talat med intygar att övergången till det nya systemet har gått relativt smärtfritt. Många kunder tycks också vara väl medvetna om att det är nya regler som gäller sedan den 1 oktober.  - Det har ju trots allt informerats en del i tv och tidningar, säger Margreth Sjögren, biträdande apotekschef för öppenvården vid Akademiska apoteket i Uppsala.  - Det har inte varit några problem alls. Vi är väldigt nöjda med att allt flyter, säger Ingrid Betsholtz.

Annica Lundbäck

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev