Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få delbetalar läkemedel

Publicerad: 21 juli 2017, 06:28

Patientorganisationer vill att apoteken bättre informerar kunderna om att det går att delbetala läkemedel.

Foto: Linnea Rheborg/Bildbyrån

Få är medvetna om att det går att delbetala receptbelagda läkemedel. Nu kräver patientorganisationer att apoteken börjar informera om möjligheten.


Av alla som köper receptbelagda läkemedel gör knappt 2 procent det genom delbetalning, visar en rundringning som Ekot har gjort till de största apotekskedjorna i Sverige.

– Cancerläkemedel är ju väldigt dyra och människor ska inte behöva stå på ett apotek och inför andra diskutera sin ekonomi. Det är ovärdigt, säger Ewa-Stina Johansson, ledamot Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, till Sveriges Radio.

Patientorganisationer som Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, Reumatikerförbunden och Parkinsonförbundet uppger att deras medlemmar sällan informeras om att det går att delbetala ett dyrt läkemedel på apoteket, trots apotekens skyldighet till att erbjuda betalning.

En förklaring kan vara att det i lagen om handel med läkemedel står att apoteken ska på begäran erbjuda delbetalning av läkemedel, alltså då kunden själv efterfrågar det.

– Vi vill ju att den här möjligheten ska finnas, samtidigt som vi då inte vill sätta människor i besvärligheter så att de riskerar att hamna i skuld, så det här blir hela tiden en avvägning för oss, säger Magnus Frisk, kommunikatör på Apoteket AB, till radion.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev