Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få fördelar med generisk förskrivning

Publicerad: 10 januari 2006, 12:11

Det finns inga ekonomiska skäl att införa generisk förskrivning, det vill säga att skriva substansnamn på recepten i stället för preparatets namn. Det skriver Läkemedelsverket i en rapport till regeringen.


Läkemedelsverket har utrett för- och nackdelar med generisk förskrivning. Nu har rapporten lämnats över till regeringen, utan någon klar rekommendation.

Fördelen med generisk förskrivning är att det förenklar för förskrivaren, som inte behöver välja mellan olika produktnamn. Men i övrigt finns det inte så mycket att vinna på reformen, skriver Läkemedelsverket.

Det finns, enligt rapporten, inget vetenskapligt underlag för att hävda att generisk förskrivning skulle ge bättre patientsäkerhet. Det är annars ett argument som Läkarförbundet framhållit.

Ekonomiskt finns inte heller mycket att vinna.

- I och med utbytesreformen, där man på Apoteken byter ut ett förskrivet läkemedel mot det billigaste likvärdiga alternativet, har behovet av att införa generisk förskrivning försvagats, säger Gunnar Alvan, Läkemedelsverkets generaldirektör.

En nyordning skulle inte innebära några ytterligare besparingar.

- Om generisk förskrivning införs, rekommenderar vi ett kombinerat system där utbyte på Apotek samtidigt bibehålls. Läkemedelsverket bör då utarbeta en förteckning över läkemedel som får förskrivas generiskt med substansnamn.

Cecilia Bohlin

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev