Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få godkändes på prov för svensk legitimation

Publicerad: 16 december 2016, 12:24

Hassan Baqer.

5 av 58 utlandsutbildade läkare blev godkända på både det teoretiska och praktiska kunskapsprovet.


– Läs svenska intensivt innan du gör det, annars är det inte lönt, säger Hassan Baqer, en av dem som godkändes.

I oktober skrev 58 läkare det nya teoretiska kunskapsprovet som krävs för att få svensk legitimation. Nio blev godkända, och åtta valde att genomgå det praktiska provet som hölls den 7 december. Av dessa klarade sig alltså fem.

– Vi hade naturligtvis hoppats att fler skulle bli godkända på första försöket. Men nu är det känt hur provet är utformat, det finns folk att fråga om det, säger Magnus Hultin, ansvarig för det nya kunskapsprovet vid Umeå Universitet.

Han hoppas att detta ska medföra andelen godkända ska öka framöver.

Får de som var i första kullen fler chanser?

– Inte i första hand, då krävs beslut av Socialstyrelsen. Men jag tror att de som blev underkända på det praktiska provet kan bli godkända om de läser på och övar.

På teoriprovet ges tre chanser att bli godkänd, och på det praktiska provet två. Det praktiska provet innehöll 14 stationer på sex minuter, och fyra stationer som varade en kvart. De kortare stationerna innebar bland annat att tolka röntgenbilder, stabilitetstesta ett knä och akut handlägga en patient med svår allergisk reaktion. Vid de längre stationerna skulle läkaren bland annat göra en suicidbedömning av en deprimerad patient, och försöka övertyga en skeptisk patient att ta blodtrycksmedicin.

Hassan Baqer är uppvuxen i Sverige men utbildad i USA, och är en av dem som blev godkänd.

– Det praktiska provet var lite annorlunda från vad jag var van vid, mer anamnes och undersökning och ganska svårt.

Det teoretiska provet har kritiserats för att vara för svårt, bland annat eftersom det innehöll stickprov från hela läkarutbildningen. Men Hassan Baqer tycker att kunskapsproven som helhet var på lagom nivå.

– Jag tycker att det var väldigt rättvist. Frågorna var väldigt standard, saker som du som läkare ska kunna. Men kan du inte språket förstår du inte vad man är ute efter.

Ett av momenten på det praktiska provet innehöll en maskin som Hassan Baqer aldrig hade använt och därför inte godkändes på.

– Men de kollade ju på helhetsbilden, det var inte så att de kuggade folk bara på en grej.

Nu väntar ett författningsprov och praktisk tjänstgöring innan Hassan Baqer har en svensk läkarlegitimation. Magnus Hultin vet inte hur många av de godkända som var svenskar.

Går det att bli godkänd utan att ha svenska som modersmål?

– Ja. Det jag är lite rädd för vad gäller teorin, är att en del hade underskattat betydelsen av att teoriprovet var på svenska. Man kan behöva öva på att göra exempelfrågor under tidspress, och på att kommunicera i stressade situationer. Det som bedöms är inte om man tappar något ord på svenska. Däremot ingår det ju att kunna kommunicera med en patient.

I vår kommer det praktiska provet även hållas i Göteborg. Kanske kommer även det teoretiska provet att ges på fler ställen.

Relaterat material

16 procent klarade nytt kunskapsprov

Engelska i test oroar utlandsutbildade läkare

Läkare oroliga inför nya kunskapsprovet

Fler provtillfällen för utlandsutbildade läkare

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev