Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få kejsarsnitt i Sverige

Publicerad: 4 juni 2013, 12:38

Sverige är ett av de europeiska länder där kejsarsnittsfrekvensen är lägst.


Det visar en rapport från det europeiska samarbetsprojektet   Euro-Peristat,  till vilket Socialstyrelsen bidragit med data från det   medicinska födelseregistret.

Sverige hör, tillsammans med Nederländerna, Slovenien, Finland, Island och Norge till de länder där mindre än 20 procent av barnen föds med kejsarsnitt.

I andra änden av skalan finns Cypern, där andelen kejsarsnitt är drygt 50 procent och Italien, Rumänien och Portugal, där siffran ligger mellan 35 och 40 procent.

Sverige och Finland är enligt rapporten de enda av länderna där andelen kejsarsnitt inte ökat under den studerade perioden, 2004-2010.

I stort har Sverige och de övriga nordiska länderna ett mycket gott hälsoläge både när det gäller mödrar och nyfödda barn, skriver Socialstyrelsen i en kommentar till rapporten.

De största riskerna för ohälsa hos mödrar och nyfödda i Sverige är högt BMI och hög ålder hos modern, uppger myndigheten. 12-13 procent av föderskorna i Sverige och övriga Norden har ett BMI på 30 eller mer och 22 procent av de svenska föderskorna var 35 år eller äldre.

The European Perinatal Health Report: The Health and Care of Pregnant Women and Babies in Europe in 2010 innehåller data om mödrars och nyföddas hälsa i 25 EU-länder samt Island, Norge och Schweiz.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev