Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få läkare har valt att jobba som sjuksköterskor

Publicerad: 26 juli 2019, 08:16

Foto: Marie Ullnert/Sahlgrenska

Försöket vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal att rekrytera underläkare till att utföra sjuksköterskors uppgifter har gått sådär. Fyra läkarstudenter har nappat.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Det rapporterar Läkartidningen. Tre av läkarstudenterna arbetar i sommar på geriatriken och en på medicinkliniken.

– Vi hade kunnat tänka oss att anställa fler. Men eftersom det blev så mycket diskussion runt den här funktionens vara eller icke så var det inte så lätt. Jag uppfattade det som om en del tog ställning mot den här typen av anställningar i solidaritet med sjuksköterskorna, säger Leif Axelsson, hr-chef på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal, till Läkartidningen.

Rekryteringsförsöket för att tillfälligt lösa sjuksköterskebristen ledde till upprörda känslor och vållade stor debatt under våren, inte minst på Dagens Medicins debattsida. Sylf varnade läkarstudenter för att ta tjänst som sjuksköterskor.

Även Danderyds sjukhus har under våren haft underläkare som arbetar som sjuksköterskor, vilket fick Svensk sjuksköterskeförening att kalla Patientsäkerhetslagen tandlös.

Men Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal är trots protesterna intresserade av att fortsätta med sin strategi. Hr-chef Leif Axelsson tror att en liknande åtgärd kan vara aktuell nästa sommar.

– Vi tror fortfarande att det kan vara en bra lösning. Framför allt på sommaren behöver vi alla typer av lösningar som är rimliga och bra, säger han till tidningen.

Relaterat material

”I slutänden drabbas patienterna”

Tusentals sjuksköterskor lämnade storsjukhusen

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev