Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få landsting begär att få se rapporterna om patientsäkerhet

Publicerad: 9 mars 2012, 08:11

Stor som liten, alla vårdgivare ska nu ha sina patientsäkerhetsberättelser klara. Men kollen på dem är det lite si och så med.


Enligt patientsäkerhetslagen ska alla vårdgivare senast den 1 mars ha gjort en patientsäkerhetsberättelse som beskriver hur patient­säker­hetsarbetet bedrivits under före­gående år.

Såväl landsting som privata vårdgivare – från enskilda privata sjukgymnaster till vårdkoncerner – ska göra en sådan berättelse.

– Det är ett sätt att summera den verksamhet som vi bedriver. Att formulera sig om den kan också vara ett sätt att få upp ögonen för hur vi skapar bättre rutiner. Det är inte så märkvärdigt, jag skrev patientsäkerhetsberättelsen på en halvtimme, berättar Kristina Nilsson, verksamhetschef för Läkargårdens sjukgymnastik i Ängelholm.

Socialstyrelsen ska följa upp i vilken grad som landstingen lever upp till kraven. I fjol nöjde sig myndigheten med att låta landstingen själva berätta om de hade gjort patient­säkerhetsberättelser eller inte. I år görs stickprov då vissa landsting får skicka in rapporterna.

Men att landsting och regioner följer upp att de vårdgivare som de har avtal med verkligen gör en berättelse är inte självklart.

– Jag vet inte om det är någon inom regionen som kollar detta. Jag tror att det är Socialstyrelsen som gör stickprov, säger Åsa Hallgårde, regional chefläkare med ansvar för patientsäkerhetsfrågor i ­Region Skåne.

I Ängelholm tycker Kristina Nilsson att det är märkligt att regionen inte visar större intresse för de privata vårdgivarnas patientsäkerhetsarbete.

– Det är jättetråkigt. De borde verkligen vara intresserade av detta, men vi har inte fått minsta propå om att vi ska skriva berättelser eller att regionen vill se dem, säger Kristina Nilsson.

Inte heller i Västra Götalands­regionen tycks ledningen intresserad av de privata vårdgivarnas patientsäkerhetsrapporter.

– Vi är ingen tillsynsmyndighet. Det här är ju en lag som Socialstyrelsen följer upp. Vi i regionen har en rad egna indikatorer för att följa upp vårdgivarnas kvalitetsarbete, säger Claes-Håkan Björklund, region­chefläkare.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen, HSF, i Stockholms läns landsting har en annan inställning och granskade förra året ett antal berättelser från de över 600 privata vårdgivare som landstinget har avtal med, och fann att det fanns stora brister i dem.

– Vi såg att särskilt de mindre vårdgivarna som arbetar ensamma behövde stöd, säger Ann Fjellner, medicinsk rådgivare på HSF.

Landstinget bjöd i början av året in privata vårdgivare till fyra seminarier om patientsäkerhetsberättelsen. De blev snabbt fulltecknade. Över 200 personer deltog.

De stora vårdkoncernerna Praktikertjänst och Capio gör olika bedömningar av på vilken nivå patient­säkerhetsberättelserna ska skrivas. Capios 30 vårdcentraler gör en gemensam medan specialistmottagningarna var och en gör sin, liksom Capio S:t Görans sjukhus.

Inom Praktikertjänst skriver varje verksamhet en berättelse, men det görs även en nationell som omfattar hela koncernen.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev