Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få män försäkrar sig mot prostatacancer

Publicerad: 7 juni 2007, 12:49

Bara 1 000 män har tecknat försäkring mot prostata- och testikelcancer. Jämfört med antalet kvinnor som försäkrat sig mot bröstcancer är skillnaden stor.


I mars 2006 hade 18 000 svenska kvinnor försäkrat sig mot bröst­cancer hos uppstickaren AIG Europe. Försäkringsbolaget fick mycket kritik från konkurrenter för att spela på folks rädslor när det i en kampanj skickade brev till kvinnor i riskåldern för bröst- och underlivscancer.

Förra året var det dags för en kampanj riktad mot männen, med erbjudanden om försäkring mot prostata- och testikelcancer. Men framgången låter vänta på sig.

– Det har väl gått så där. Det är svårare att nå ut till männen, dels vill de inte prata om prostata­cancer, dels är de inte lika måna om sin egen hälsa som kvinnor, säger Magnus Ohlson, privatmarknadschef på AIG Europe.

Han tror att kopplingen till begränsad sexuell förmåga kan vara en anledning till att män vill hålla tanken på sjukdomen ifrån sig.

Intresset för bröstcancer-försäkringen har mattats något, men är fortfarande stort, enligt Magnus Ohlson. Han vill dock inte uppge hur många svenska kvinnor som i dagsläget har försäkringen.

Forum för män saknas
Ett problem för försäkringsbolaget vad gäller de manliga sjukdomarna är att hitta sätt att nå ut till potentiella köpare.

Medan kvinnor relativt lätt kan nås genom annonser i traditionella damtidningar, saknas motsvarande forum för hälsointresserade män i rätt ålder. Försäkringsbolaget har därför testat olika metoder, bland annat brev, för att nå fram.

Försäkringen kostar mellan 50 och 120 kronor i månaden beroende på ersättningsnivå och försäkringstagarens ålder. Blir mannen diagnostiserad med någon av cancer­sjukdomarna utbetalas en engångssumma på 50 000 till 110 000 kronor.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev