Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Få prover till influensarapporteringen

Publicerad: 19 juni 2007, 14:28

Under årets influensasäsong har 46 vårdenheter regelbundet skickat in prover till Smittskyddsinstitutets influensarapport. Men antalet prover blev långt färre än myndigheten trott.


Smittskyddsinstitutet, SMI, räknade med att få in omkring 7000 prover från rapportörerna runt om i landet, nu blev det bara dryga 1000 prover. Anledningen är att årets influensaperiod var förhållandevis lugn.

– Ett år med mer influensa kommer det säkert in fler prover. Vi är nöjda med det arbete som har bedrivits eftersom vi under perioden nu arbetat fram ett effektivt rapporteringssystem som vi kommer att ha nytta av i framtiden, säger Helena Dahl, biomedicinsk analytiker på SMI: s avdelning för virologi.
De 46 enheter som är med i influensarapporten har från vecka 40 i höstas till vecka 20 i maj regelbundet skicka in prover från patienter med influensaliknande symptom till SMI. Detta före att myndigheten snabbt ska kunna se hur influensaspridningen ser ut i landet.

Det är första året som SMI genomför denna typ av influensarapportering och Helena Dahl hoppas att de enheter som deltagit denna säsong kommer tillbaka även nästa år.

– Vi har haft en bra spridning på proverna, både geografiskt och från olika sektorer inom sjukvården, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev